Po raz ósmy we wrześniu powiat świdnicki organizuje targi zdrowej żywności i produktu regionalnego, w których uczestniczyć będą wystawcy z różnych stron Polski.
Podczas targów będzie można skosztować i kupić różnego rodzaju produkty z gospodarstw ekologicznych i żywność produkowaną metodami tradycyjnymi bez konserwantów m.in. miody, owoce i warzywa, zioła i przyprawy świata, przetwory owocowo-warzywne, pieczywa na zakwasie, sery kozie, krowie i owcze, wędliny, wody mineralne z uzdrowiska Szczawno Zdrój, oleje tłoczone na zimno, makaron bio, jaja kur zielononóżek, piwa, wina, nalewki i miody pitne oraz oryginalne produkty greckie.
Bardzo atrakcyjnie zapowiada się szczególnie drugi dzień targów, gdzie organizatorzy przygotowali liczne imprezy towarzyszące.
Jak co roku można będzie skorzystać z bezpłatnych badań i konsultacji specjalistycznych, które zaplanowano na 6 września w godz. 10.00 – 15.00 w holu Teatru Miejskiego w Świdnicy. Będzie można m.in. wykonać USG tarczycy i EKG serca, zbadać ostrość wzroku, czy sprawdzić na ile niebezpieczne są znamiona występujące na naszym ciele. – Szczególnie dzieci i młodzież zapraszamy do udziału w przygotowanych przez Powiatowe Zrzeszenie Ludowych Zespołów Sportowych w Świdnicy konkurencjach sportowo-rekreacyjnych takich jak: kręgle amatorskie, hokej uliczny, rzuty ringo, rzuty woreczkami do celu, rzut lotką do tarczy, strzały piłką na bramkę – dodają organizatorzy.