Koniec ferii zbliża się wielkimi krokami. Moje córeczki jeszcze odpoczywają i nabierają sił u swoich ukochanych babć na Podbeskidziu. By osłodzić im powrót do licznych obowiązków, postanowiłam na ich przywitanie zrobić ulubione batoniki muesli. Te domowe słodycze wspaniale sprawdzają się np. jako energetyczna i zdrowa porcja słodkości do szkoły, chrupiący dodatek do jogurtu i świeżych owoców, na śniadanie, deser lub małe „co nieco” na podwieczorek.
Przepis ten mam od wielu lat, podpatrzony i spisany z programu kuchnia tv „ Kuchnia Billa”.
Składniki
3 1/4 filiżanki płatków owsianych
pół filiżanki zarodków pszenicy
4 łyżki pestek słonecznika
pół filiżanki wiórków kokosowych
pół szklanki płatków migdałowych
4 łyżki ziarna sezamu
suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki, żurawina itp.)
Syrop
kilka łyżek oleju roślinnego
pół filiżanki miodu
1/4 filiżanki brązowego cukru
pół filiżanki masła orzechowego (najlepiej domowej roboty)
Przygotowanie
W rondelku mieszając podgrzać składniki syropu, do momentu gdy pojawią się bąbelki. W misce wymieszać suche składniki i owoce. Wlać przestudzony syrop do mieszanki, wymieszać. Wyłożyć na blachę, ugnieść dłońmi, zapiekać 50 minut w temperaturze 130 stopni C. Po wyjęciu pokroić na prostokąty. I pozostawić do wystygnięcia i zastygnięcia ziarenkowej masy.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch
Pobierz przepis w PDF