Smażone z zachowaniem tradycyjnej receptury, z marmoladowym nadzieniem i spod ręki mistrza. Swidnica24.pl i Cukiernia „Kasia” Jadwigi i Eugeniusza Kępów zapraszają na wspaniałe pączki. 100 słodkich prezentów w tłusty czwartek, 27 lutego będzie czekać na świdnickim Rynku. Wystarczy wypatrywać dziennikarzy Swidnica24.pl, którzy przywiozą prezent dla świdniczan z Cukierni „Kasia”. W jakich godzinach się pojawimy? Przeczytaj do końca!
Eugeniusz Kępa od półwiecza wypieka wspaniałe pączki.
Zapusty – inaczej – tłusty czwartek, zapowiadają ostatni tydzień karnawału. To dzień, w którym do woli można się objadać, a nawet należy! – Zjedzenie pączka właśnie dzisiaj gwarantuje powodzenie na cały rok – przypomina wielowiekowy przesąd Eugeniusz Kępa, jeden z najbardziej znanych świdnickich cukierników. Mija 36 lat, odkąd przy ulicy Długiej prowadzi własną cukiernię „Kasia”, ale pączki smaży już blisko 50 lat.
– Szlify zdobywałem u mistrza Władysława Chojeckiego, to on nauczył mnie metod, które stosuję do dzisiaj – opowiada pan Eugeniusz. – Jestem tradycjonalistą, nie uznaję żadnych polepszaczy. Tajemnica prawdziwych pączków kryje się w procesie technologicznym. Zaczyna się od rozczynu, do którego dodaje się kolejne składniki. Gotowe ciasto musi leżakować co najmniej 2 godziny. Najważniejsze jednak, by wszystko robić z sercem.
Cukiernik zaczynał od pączków tradycyjnych, wyłącznie z różą albo marmoladą. Teraz puszcza wodze fantazji i proponuje nadzienie np. z adwokatem. – Ale żadnych udziwnień – zastrzega. Przed tłustym czwartkiem w cukierni „Kasia” panuje pełna mobilizacja. Przy smażeniu pracuje całą noc 10 osób. – Pączków będzie równo 15 tysięcy, tak jak co roku. – mówi pan Eugeniusz. – Przy takiej ilości nie musimy iść na żadne kompromisy i zachowujemy od początku do końca tradycyjną metodę.
Pączki uhonorowanego Orderem Uśmiechu świdnickiego cukiernika trafią także na stoły dzieci, pozostających pod opieką Domu Dziecka, stowarzyszeń „Serce” i Ut Unum Sint.
Pachnące, puszyste pączki w Cukierni „Kasia” można kupić codziennie, a należy w tłusty czwartek. Smakoszy cukiernia zaprasza od 7.00 do 18.00. 100 pysznych pączków z marmoladą cukiernia postanowiła sprezentować świdniczanom. Smakołyk otrzymają ci, którzy 27 lutego odnajdą na świdnickim Rynku dziennikarzy Swidnica24.pl z pudełkami pączków! Warto nas wypatrywać około południa.