W brązach, czerwieniach, a nawet w granacie. Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych jak co roku prześcigali się w pomysłach na najpiękniejszą aranżację stołów świątecznych Przez kilka godzin świdniczanie mogli obejrzeć i ocenić wystawę konkursową, zorganizowaną w holu teatru miejskiego.
W tym roku aranżacje przygotowali uczniowie klasy II a i II b technikum hotelarskiego. W eliminacjach szkolnych młodzież oceniała 22 propozycje, z których na wystawę trafiło 14 najlepszych. I widzowie mieli nie lada problem z wyborem. Wszystkie stoły były udekorowane z gustem, a jednocześnie znakomicie trafiały w świąteczny nastrój. Dodatkowo każdy zespół lub autor opracował własne menu, które zostało spisane na dekorowanych kartach. Wszyscy podkreślają, że czerpali z doświadczeń swoich rodzin, sąsiadów, znajomych. Jeden z zespołów opracował menu na święta w stylu francuskim. – Przygotowaliśmy aranżacje tak, jak do naszych domów – podkreślali uczestnicy Festiwalu Stołów Bożonarodzeniowych. – Większość dekoracji to ich własne dzieło – z dumą podkreśla Emilia Młynarczuk, opiekunka wydarzenia. – Mamy bardzo zdolną młodzież, a cieszy nas dodatkowo fakt, że do zadania podeszli z ogromną odpowiedzialnością i kreatywnością.
Widzowie głosowali za pomocą kolorowych makaronów. Każdy mógł wykorzystać tylko trzy. To zdecydowanie za mało, bo znacznie więcej projektów zasługiwało na uznanie.
Zwycięzca otrzyma dvd, a II i III miejsce będzie premiowane odtwarzaczami mp3. Laureaci otrzymają także książki o tematyce kulinarnej.
Zwycięzcy:
I miejsce: Nikola Rzepisko i Karolina Szczybura, stół nr 13
II miejsce: Patrycja Kapłon i Paulina Pawlik, stół nr 14
III miejsce: Estera Jóźwik i Aleksandra Białas, stół nr 2