Strona główna Wydarzenia Gotowali w Berlinie

Gotowali w Berlinie

0

20 uczniów z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych przez kilka dni miało szansę podglądać, jak gotują Niemcy i pochwalić się własnymi umiejętnościami. Szkoła po raz dziewiąty wzięła udział w projekcie, realizowanym z partnerska placówką, OSZ Gastgewerbe w Berlinie.

Głównym celem programu był rozwój umiejętności zawodowych zarówno w zakresie obsługi gościa jak i gotowania. Uczniowie mieli wiele okazji do praktycznych ćwiczeń w tym zakresie. Brali czynny udział w zajęciach praktycznych w szkole, odbyli jednodniowe praktyki w Centrum Kształcenia Praktycznego w Berlinie oraz wspólnie przygotowali kolację złożoną z pięcioelementowego menu na podsumowanie projektu.

W programie nie zabrakło aspektów poznawczych. W pierwszym dniu projektu uczestnicy zwiedzali światowe targi turystyczne ITB, a w kolejnych dniach charakterystyczne miejsca w Berlinie oraz cztery hotele czterogwiazdkowe: Radisson, Park In, Melia i Sarotti Höfe.

– Uczestnicy zaliczyli program do bardzo udanych. Mieli możliwość zdobycia wielu nowych umiejętności i doskonalenia znajomości języka niemieckiego. Poznali nie tylko Berlin lecz także Berlińczyków. Atmosfera w grupie była bardzo pozytywna i sprzyjała wspólnej realizacji projektu oraz nawiązywaniu kontaktów koleżeńskich – cieszy się opiekunka projektu, Beata Krzysztofik.

Wszystko wskazuje na to, że współpraca z naszą partnerską szkołą z Berlina będzie się rozwijać z powodzeniem. Już zaplanowane jest kolejne spotkanie w ramach dwustronnej wymiany młodzieży w ostatnim tygodniu września w Świdnicy.

Spotkanie zostało dofinansowane przez Polsko – Niemiecką Współpracę Młodzieży w Warszawie oraz przez Senat  Berlina.