Strona główna Wydarzenia Nietoperze opanowały katedrę

Nietoperze opanowały katedrę

2

Kilkaset karlików malutkich znakomicie czuje się na strychu świdnickiej katedry. Kolejne liczenie nietoperzy potwierdziło, że to najliczniejsza ich kolonia w Polsce.

Naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego wraz z grupą studentów i przyrodników oraz we współpracy ze speleologami z Czech i Sekcji Grotołazów z Wrocławia policzyli nietoperze hibernujące w największych zimowiskach Dolnego Śląska. Naliczono kilka tysięcy osobników należących do 17 gatunków.

Największymi zimowiskami na Dolnym Śląsku i jednymi z najważniejszych w Polsce są Jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie (około 1200 nietoperzy), jaskinie góry Połom w Wojcieszowie (około 550 osobników) oraz strych katedry w Świdnicy, gdzie zimuje około 700 karlików malutkich. Katedra w Świdnicy jest największym znanym zimowiskiem karlików Polsce. Jaskinia Niedźwiedzia jest natomiast największym w Polsce stanowiskiem nocka orzęsionego (około 600 osobników) i gatunków należących do grupy nocek wąsatek/nocek Brandta (około 400 osobników). Jaskinie Połomu są najważniejszym dolnośląskim zimowiskiem nocka dużego i bardzo rzadkiego nocka łydkowłosego.

 Na terenie Nadleśnictwa Świdnica, oprócz katedry w Świdnicy i podziemi Gór Sowich, jednym z ważniejszych zimowisk jest sztolnia, w której w tym roku stwierdzono 90 osobników z 7 gatunków. Najliczniejszymi gatunkami były mopek (48 osobników) i nocek duży (29 osobników). W pozostałych obiektach podziemnych Dolnego Śląska zimuje drugie tyle nietoperzy, co pozwala oszacować liczebność nietoperzy zimujących w znanych dolnośląskich hibernakulach na około 5500.

 Wszystkie gatunki nietoperzy objęte są ścisła ochroną prawną. Szczególnie chronione są w okresie zimowym, gdy zapadają w sen zwany hibernacją. Temperatura ich ciała zbliżona jest wówczas do temperatury otoczenia, dzięki czemu spowolnione zostają wszystkie procesy życiowe i nietoperze mogą przeżyć zimę korzystając ze zgromadzonych jesienią zapasów tłuszczu. Każde dodatkowe i niepotrzebne wybudzenie powoduje znaczne zmniejszenie tkanki tłuszczowej, niezbędnej aby doczekać wiosny. Pamiętajmy więc, aby zimą (od listopada do końca marca) nie wchodzić do podziemi, w których hibernują nietoperze.

tekst i zdjęcie dr Joanna Furmankiewicz

pracownik naukowy Uniwersytetu Wrocławskiego