Serca, anioły, ludziki i nawet jeden dom. Tłum chętnych zjawił się w baroccafe na placu Pokoju, by pod okiem mistrzów lukrować pierniki o najróżniejszych kształtach. Swoje dzieła każdy z autorów zabrał do domu.
Każdy otrzymał piernik o wybranym kształcie oraz lukier i mógł poszaleć z dekorowaniem, co okazało się nie takie proste. Instruktorem był Marcin Goetz, właściciel Słodkiej Chatki w Trzcińsku oraz Agnieszka, która od ośmiu lat zawodowo zdobi pierniki. Zabawa była przednia i to bez względu na wiek.
Pierniki z Trzcińska powstają według tradycyjnej receptury bez ulepszaczy i konserwantów, jedynie z mąki, miodu, przypraw korzennych i pieprzu. Słyną nie tylko z wybornego smaku, ale i niezwykłych kształtów. Marcin Goetz wypieka miodowe serca, anioły i domki, a ostatnio nawet… kolczyki.
Było to pierwsze spotkanie z piernikami w baroccafe. Kolejne planowane jest przed świętami Wielkanocnymi. Podczas następnej edycji na lukrowanie będą czekały pierniki w kształcie baranków.
zdjęcia Bożena Pytel










![Najlepsze aranżacje stołów wybrane! [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/aranzacja-stolow-bozonarodzeniowych-ZSHT-Swidnica-2025-39-238x178.jpg)
![Trwa Świdnicka Kolęda. Jakie czekają atrakcje? [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/Swidnicka-Kolea-2025-30-238x178.jpg)
![Policjanci czuwają nad bezpieczeństwem podczas świdnickiego jarmarku [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/policja-na-jarmarku-w-Swidnicy-1-100x75.jpg)





![Kto wygrał zaproszenia na świąteczny koncert zespołu i chóru Armii USA w Świdnicy? [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2023/04/Orkiestra-Sil-Powietrznych-Stanow-Zjednoczonych-w-Europie-21-04-2023-Swidnica-5-100x75.jpg)