Strona główna Wydarzenia Świdnica Szlify przyszłych mistrzów patelni

Szlify przyszłych mistrzów patelni

3

Kotlet schabowy albo schab ze śliwkami – to dwie pierwsze potrawy, które przychodzą do głowy gospodyni domowej, która staje nad porcją wieprzowiny. Tymczasem możliwości jest mnóstwo, o czym przekonali się uczniowie klasy gastronomicznej Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy. Pod bacznym okiem mistrza Sebastiana Gołębiewskiego przyrządzali sałatkę w stylu orientalnym z boczkiem a`la chipsy, włoskie polędwiczki wieprzowe a’la lazania czy polędwiczki w sosie grzybowym i przyprawach korzennych. Tym razem nie chodziło o pokazanie różnorodności potraw, ale przede wszystkim o przetestowanie wieprzowiny ze znakiem PQS, czyli Pork Quality System.

Szkolenia w całej Polsce przeprowadzają Związek “polskie Mięso”, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej oraz CAM Media S.A., które promują mięso wieprzowe najwyższej jakości. – W tej chwili dobry kucharz musi być poniekąd towaroznawcą – śmieje się Sebastian Gołębiewski. – To, co ostatecznie trafia na talerz, jest niezwykle istotne. Wieprzowina ze znakiem PQS świetnie znosi obróbkę termiczną i daje gwarancję dobrego smaku. Nasze gotowanie poprzedziły zajęcia teoretyczne, podczas których wyjaśniałem wszystkie niuanse, dotyczące wieprzowiny właśnie. Nie wiem, czy wszyscy uczniowie, z którymi pracuję, zostaną wielkimi kucharzami, ale na pewno zdobędą dodatkową wiedzę, która powinna im się przydać.

– Takie szkolenia dają mi szansę, by się rozwijać, zdobywać nie tylko nowe wiadomości, ale i umiejętności – mówi Gracjan Zając. – Do tej szkoły przyszedłem świadomie, z planem na przyszłość. Chcę pracować w najlepszych włoskich restauracjach. Gotowanie zwyczajnie mnie kręci i bardzo chętnie się uczę.

W szkoleniu wzięło udział 19-tu uczniów i uczennic. Wszyscy otrzymają zaświadczenia. – Każdy taki dokument jest dodatkowym atutem w przyszłości, gdy będą szukali pracy w zawodzie – dodaje Emilia Młynarczuk, nauczycielka przedmiotów zawodowych.

asz