„Historia polskiego smaku” Mai i Jana Łozińskich to wciągająca opowieść o tysiącletniej historii polskiej kuchni. Autorzy zapraszają nas w tematyczną podróż w czasie. Kluczem jest kultura polskiego stołu, sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy pod strzechy pierwszych Piastów i do spiżarni Sarmatów, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem. Ciekawostek po drodze bez liku, jak wyglądały tygodniowe biesiady magnackie, kiedy na polski stół trafiły pomarańcze i cytryny czy kto napisał pierwszą książkę kulinarną.
To niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z jedzeniem, nakryciem stołu, a także zaskakujący przegląd sprzętów kuchennych. To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy przez relację zagranicznych poselstw, wypisy z inwentarzy i rachunków dworskich, a także wnikliwa analiza poradników i kalendarzy gospodarskich. Autorzy cytują także wspomnienia i listy przybliżając postacie wielkich smakoszy oraz obżartuchów.
Maja i Jan Łozińscy od lat badają i opisują polską obyczajowość na przestrzeni wieków. W ostatnich swoich książkach podejmowali temat Drugiej Rzeczypospolitej m in.:” W ziemiańskim dworze”, „W przedwojennej Polsce”, „Smaki dwudziestolecia”. W najnowszym tytule wracają do tematu, który podjęli przed dwudziestu laty. Na nowo przyjrzeli się dziejom kuchni polskiej od średniowiecza po wiek XX.
Empik