Zioła, wypiekane zgodnie z tradycyjną recepturą pieczywo, konfitury, przetwory owocowo-warzywne, wśród nich produkty leśne, wyroby wędliniarskie- to wszystko będzie można skosztować i zakupić na świdnickim Rynku. Żywność będzie ekologiczna, bez konserwantów i sztucznych dodatków a prezentowane przetwory to perły wśród naturalnych produktów regionalnych, często uhonorowane nagrodami. 14-15 września powiat świdnicki będzie promował zdrowe odżywianie w ramach już VI Targów Żywności Prozdrowotnej i Regionalnej.
– Do odwiedzenia stoisk targowych zapraszamy więc osoby, które chcą spróbować jak smakuje wypiekany tradycyjnie chleb z dodatkiem śliwki, czosnku czy orzechów, zakupić przed sezonem zimowym soki i syropy z malin oraz przetwory runa leśnego przywiezione
z czystych ekologicznie terenów Kaszub czy skosztować ciasta i babeczek wypiekanych
z mąki orkiszowej z dodatkiem buraków czerwonych i marchwi – zaprasza Barbara Świętek z wydziału zdrowia świdnickiego starostwa.
–Podczas tegorocznych targów królować będzie między innymi ser. Nasi wystawcy zaprezentują różne rodzaje sera, wśród których warto wspomnieć ser kozi, krowi, żółty
z różnymi przyprawami i ziołami, korbacze, ser ricotta, oscypki, redykołki, sery gazdowskie
i bryndze podhalańską – dodaje wicestarosta Alicja Synowska.
Do Świdnicy przyjedzie wielu wystawców, którzy oferować będą szczególnie cenione
w okresie zimy i podczas przeziębień miody, wyroby pszczele, zioła i mieszanki herbat ziołowych. Nowością na VI Targach „Zdrowie ma Smak” będą świeże i wędzone pstrągi oraz karpie. – Wiemy, jak ważny jest ten produkt ze względu na fakt, że zawiera bezcenne dla organizmu kwasy omega 3 i omega 6. Istnieją dowody naukowe, że ich spożycie wiąże się z obniżeniem poziomu trójglicerydów we krwi, a ich regularnie przyjmowane zmniejsza ryzyko zawałów serca – mówi Alicja Synowska.
Również po raz pierwszy prezentowane na targach będą produkty mleczne ze znanej wszystkim Spółdzielni Mleczarskiej z Łowicza, w tym desery i napoje mleczne, maślanki, kefiry, sery, masło śmietanki i mleko, jak również lody włoskie i gofry ze bitą śmietaną.
Dodatkowo w specjalnie przygotowanym przez wydział zdrowia
i spraw społecznych starostwa oraz SP ZOZ Świdnica punkcie medycznym będzie można wykonać bezpłatne badania:
– w piątek i w sobotę będzie można zmierzyć ciśnienie tętnicze, poziom cukru we krwi, cholesterolu oraz zbadać słuch,
– natomiast w sobotę w teatrze miejskim w Świdnicy w godzinach 1100-1400 czekać będą na Państwa specjaliści z SP ZOZ Świdnica m.in. lekarze okuliści badający wady wzroku oraz wykonujący badania w kierunku wczesnego wykrywania jaskry, rehabilitanci badający wady postawy. Położne oddziału Ginekologiczno – Położniczego zapraszają na spotkanie położnice, młode mamy oraz te panie, które planują dzieci. Położne przekażą wiedzę dot. przebiegu ciąży, porodu, połogu i opieki nad noworodkiem jak również informację o zasadach funkcjonowania szkoły rodzenia przy oddziale ginekologiczno – położniczym w Świdnicy.
Zainteresowane osoby będą mogły skorzystać z fachowej porady dietetyka. Wszystkie oferowane badania i konsultacje będą bezpłatne.
Tegoroczne obchody VI Dni Żywności Prozdrowotnej i Regionalnej zaplanowano na świdnickim Rynku. W piątek i sobotę w godzinach od 10.00 do 18.00 będzie można degustować i kupić żywność prozdrowotną od 31 wystawców (w ubiegłym roku było ich 21, a w 2010 r. – 15 ) z terenu powiatów świdnickiego, kartuskiego, chojnickiego, tatrzańskiego, łowickiego, bolesławieckiego, polkowickiego, wałbrzyskiego, kamiennogórskiego, jeleniogórskiego, kluczborskiego, dzierżoniowskiego, lwóweckiego, kłodzkiego, bolesławieckiego, górowskiego, milickiego, oleśnickiego, trzebnickiego, wrocławskiego i aleksandrowskiego.
Organizatorem targów jest wydział zdrowia i spraw społecznych Starostwa Powiatowego
w Świdnicy przy współpracy Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu w Świdnicy, Urzędu Miejskiego w Świdnicy, Świdnickiego Ośrodka Kultury oraz SP ZOZ Świdnica.
Opr. red.