Wymyśl potrawę, przejdź do historii

    6

    Jaka była dolnośląska kuchnia? Co serwowano w przedwojennych restauracjach? Wiadomości na ten temat są znikome, a nasze województwo należy do regionów, w których jak w tyglu przemieszały się tradycje kulinarne z najróżniejszych części kraju. W Strzegomiu wpadli na pomysł, by stworzyć zaczątki własnego, lokalnego menu. Strzegomskie Centrum Kultury ogłasza konkurs na potrawę, która jako lokalna specjalność będzie podawana w restauracjach. Zwycięskie danie otrzyma tytuł „Strzegomskie Jadło”.

    Na zwycięzcę czeka sława i serwis obiadowy

    – To ma być produkt promujący nasze miasto i zachęcający turystów do korzystania z lokali gastronomicznych – wyjaśniają organizatorzy. Autor potrawy najwyżej ocenionej przez jury otrzyma nagrodę w postaci porcelanowego serwisu obiadowego na 18 osób o nazwie Karat, składającego się z 60 elementów. Konkurs trwa od 26 marca do 27 kwietnia 2012 r.

    Regulamin i karta zgłoszenia do konkursu są dostępne w Strzegomskim Centrum Kultury i na stronach internetowych www.sck.strzegom.pl oraz www.strzegom.pl . Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 27 kwietnia o godz.12:00 w Centrum Aktywności Społecznej „Karmel” ul. Kościuszki 2 w Strzegomiu.

    Opr. red.