Chyba każdy lubi, gdy ukochana osoba zaprasza na romantyczną kolację. Jednak często w tym szczególnym, zbliżającym się dniu walentynkowego szaleństwa zastanawiacie się, gdzie pójść, by było miło, intymnie i by naprawdę spędzić ten wieczór w miłej atmosferze. Jeżeli obawiacie się, że w knajpkach będzie tłum (a tego zdecydowanie nie lubicie), to proponuję sprawić swej sympatii niespodziankę i zorganizować kolację w domu. Jak tego dokonać? To proste! Naturalne światło świec stworzy niepowtarzalny klimat i atmosferę tajemniczości, która powinna towarzyszyć takiemu wieczorowi. Świeże kwiaty wspaniale odświeżą otoczenie a odpowiednia muzyka wprowadzi Was w romantyczny nastrój. Do tego smakowite jedzenie i dobre trunki . To już prawie cały przepis na naprawdę udany wieczór.
Proponuję przygotować lekką sałatkę z paluszkami chlebowymi. A zamiast deseru zrobić poncz kawowy.
Potrzebujemy:
Sałatka:
25dag piersi z kurczaka
3 plastry ananasa
miks sałat-paczka
pół puszki zielonego groszku
puszeczka mandarynek
pół słoiczka pieczarek
Sos:
pół małego pojemnika jogurtu
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z ananasa
ząbek czosnku
szczypta imbiru
szczypta curry
czarny pieprz do smaku
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
migdałowe płatki lub słupki-2 łyżki
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku z dodatkiem Vegety i gotować na małym ogniu 20 minut, po czym odcedzić i ostudzić. Plastry ananasa, pieczarki osączyć, pokroić, wymieszać z osączonym groszkiem i kurczakiem. Jogurt, majonez i sok z ananasa wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Miks sałat nałożyć do salaterki lub na talerzyk, na sałatę wyłożyć przygotowaną sałatkę i dekoracyjnie polać sosem. Na suchej patelni uprażyć migdały i posypać nimi sałatkę. Jeść zajadając paluchami chlebowymi.
Paluchy chlebowe:
pół małego chleba (w całości)
jajko
szczypta soli
bułka tarta
olej
Ukroić z chleba kromki o grubości 2cm. Odciąć skórkę, pokroić w podłużne paluchy.Jajko roztrzepać, posolić, paluchy chlebowe panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć z każdej strony na oleju na rumiano. Położyć na sałacie.
Poncz (wydaje mi się lepszym pomysłem na ten wieczór niż słodki deser):
150 ml świeżo zaparzonej kawy espresso
150 ml dobrego rumu
2 łyżeczki cukru
Zaparz dobrą kawę espresso. Do szklanek na poncz wlej taką samą ilość rumu i gorącej kawy. Aby poncz składał się z dwóch warstw, najlepiej powoli wlewać kawę łyżeczką. Napój posyp cukrem i od razu podawaj. Ta ilość składników wystarczy na przyrządzenie dwóch porcji. Przepis na poncz pochodzi z książki pt.”Smaki Toskanii”.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch