Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Tarta cukiniowa

Czary Penelopy: Tarta cukiniowa

0

Idealna letnia potrawa – oczywiście poza walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi –  powinna charakteryzować się delikatnością, szybkością przygotowania i użyciem sezonowych produktów. Wszystkie te cechy spełnia tarta z cukinii, która może być zarówno szybkim obiadem, jak i wyszukanym daniem na wykwintną kolację. Przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu, a efekt będzie nadspodziewanie dobry.

Potrzebujecie:

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 średnie cukinie

małą kostkę sera pleśniowego (może być też tarty ser żółty np. Gouda )

duży kubek śmietany

3 jajka

Cukinię należy umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posolić i przełożyć na sito, aby lekko ociekła. W tym czasie ubij jajka ze śmietaną i odrobiną soli.

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim w taki sposób, aby boki formy również były wyklejone. Jeśli ciasto francuskie nie pokrywa całej formy, odetnij z jednego końca pasek i przyklej w puste miejsce. Odcięte kawałki ciasta pozostaw do dekoracji.

Odciśnij w dłoniach cukinię (posiada dużo wody, więc warto pozbyć się jej nadmiaru). Dodaj cukinię do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. Jeśli zamiast sera pleśniowego masz tarty ser żółty, dodaj go do masy i wymieszaj, a następnie masę wylej do formy. Na wierzch pokrusz ser pleśniowy oraz połóż cienkie paseczki resztek ciasta francuskiego. Zapiekaj tartę 30 minut w 180 stopniach.

Nie przerażaj się, jeśli ciasto będzie pęczniało i rosło w trakcie pieczenia. Po upieczeniu opadnie. Dodam jeszcze, że tartę można podawać na ciepło i na zimno, świetnie się przechowuje i podgrzewa.

A tutaj przepis na kruche ciasto do tarty, dla tych, którzy nie lubią ciasta francuskiego. Przepis wielokrotnie przeze mnie wypróbowany – polecam!

Kruche ciasto:

150 g mąki pszennej (3 łyżki mąki można zastąpić mąką kukurydzianą, dla bardziej chrupiącego spodu)
sól, pieprz, szczypta cayenne
85 g masła

Wymieszać suche składniki, następnie dodawać miękkie masło i tyle wody (2-3 łyżki), by zagnieść gładkie ciasto, które następnie należy uformować w kulę. Jeśli masz czas – schłodź ciasto w lodówce przez godzinę.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPolecamy: Anna Gavalda „Kochałem ją”
Następny artykułMasakra, szok, a nawet czad