Wiosna! Cieplejszy wieje wiatr. Wiosna….
Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze o tej porze roku mam mega zapotrzebowanie na „zielone”. Czekam na zielone liście na drzewach, na zieloną trawę oraz oczywiście na pierwsze zielone wiosenne warzywa.
Dziś chcę Wam zaproponować prawdziwie zielone danie. Będą to faszerowane zielone ogórki. Tak przygotowane ogórki to lekka przekąska w ciągu dnia lub eleganckie tapas na wiosennym wieczornym przyjęciu. Jest to jedna z moich ulubionych przekąsek. Prosta i bardzo efektowna a do tego smaczna. Zieleń cudownie komponuje się z bielą serka, czerwienią proponowanego kawioru (który można zamienić np. na czerwoną paprykę z zalewy, oliwkę czarną – możliwości jest wiele). Chodzi o to, by dodatki do ogórka mocno z sobą kontrastowały. Serek, którym faszerujemy łódeczki musi być wyrazisty w smaku, by podkreślić orzeźwiający smak ogórka. Ja proponuję serek z czosnkiem i fetą, ale może to również być biały serek z cytryną i np. zielonym szczypiorkiem.
Potrzebne będą:
ogórek zielony ”wąż”
zielona cebulka
biały serek typu ostrowia lub almette
ser feta 1-2 plastry
kilka łyżek jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
ser pleśniowy typu rokpol z zieloną pleśnią
sok z cytryny
sól
pieprz
czerwony lub czarny kawior
Ogórek obieramy ze skórki, kroimy na cząstki wielkości pudełka zapałek, przekrawamy na pół wzdłuż dłuższej osi, usuwamy pestki (tworząc takie łódeczki). Serek rozcieramy z fetą i jogurtem na gładką, raczej zwartą masę. Doprawiamy pieprzem i roztartym z solą czosnkiem, dodając trochę soku z cytryny. Powstałą pastą faszerujemy ogórki. Obsypujemy pokrojoną zieloną cebulką lub koperkiem, dekorujemy kawiorem, ewentualnie dodajemy małe kawałeczki pleśniowego sera, czy maleńkie cząsteczki cytryny.
Zielono, lekko, pysznie, smacznie i zdrowo
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch