Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Ogórkowa arystokracja

Czary Penelopy: Ogórkowa arystokracja

0

Wiosna! Cieplejszy wieje wiatr. Wiosna….

Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze o tej porze roku mam mega zapotrzebowanie na „zielone”. Czekam na zielone liście na drzewach, na zieloną trawę oraz oczywiście na pierwsze zielone wiosenne warzywa.

Dziś chcę Wam zaproponować prawdziwie zielone danie. Będą to faszerowane zielone ogórki. Tak przygotowane ogórki to lekka przekąska w ciągu dnia lub eleganckie tapas na wiosennym wieczornym przyjęciu. Jest to jedna z moich ulubionych przekąsek. Prosta i bardzo efektowna a do tego  smaczna. Zieleń cudownie komponuje się z bielą serka, czerwienią proponowanego kawioru (który można zamienić np. na czerwoną paprykę z zalewy, oliwkę czarną – możliwości jest wiele). Chodzi o to, by dodatki do ogórka mocno z sobą kontrastowały. Serek, którym faszerujemy łódeczki musi być wyrazisty w smaku, by podkreślić orzeźwiający smak ogórka. Ja proponuję serek z czosnkiem i fetą, ale może to również być biały serek z cytryną i np. zielonym szczypiorkiem.

Potrzebne będą:

ogórek zielony ”wąż”

zielona cebulka

biały serek typu ostrowia lub almette

ser feta 1-2 plastry

kilka łyżek jogurtu naturalnego

ząbek czosnku

ser pleśniowy typu rokpol z zieloną pleśnią

sok z cytryny

sól

pieprz

czerwony lub czarny kawior

Ogórek obieramy ze skórki, kroimy na cząstki wielkości pudełka zapałek, przekrawamy na pół wzdłuż dłuższej osi, usuwamy pestki (tworząc takie łódeczki). Serek rozcieramy z fetą i jogurtem na gładką, raczej zwartą masę. Doprawiamy pieprzem i roztartym z solą czosnkiem, dodając trochę soku z cytryny. Powstałą pastą faszerujemy ogórki. Obsypujemy pokrojoną zieloną cebulką lub koperkiem, dekorujemy kawiorem, ewentualnie dodajemy małe kawałeczki pleśniowego sera, czy maleńkie cząsteczki cytryny.

Zielono, lekko, pysznie, smacznie i zdrowo

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułDebiut Kowalskiej z 1994 roku
Następny artykułRzecznik do spraw specjalnych