Nie jestem zwolenniczką amerykanizacji naszego życia i przejmowania obcych świąt. Tu jednak zrobię wyjątek, bo świętowania miłości nigdy dosyć. Oczywiście można by się czepiać, że przyjemniej jest spędzić romantyczny wieczór w czerwcową noc Kupały niż w mroźną lutową noc, a sam Walenty jest również patronem chorób umysłowych, nerwowych i epilepsji.
Zostawmy to jednak i pomyślmy jak naszej miłości pomóc. I tu pojawia się okazja, by zastosować trochę ludowych czarów… Bo w taki wieczór koniecznie trzeba użyć afrodyzjaków! Najlepiej oczywiście podać je ukochanej osobie w pysznym daniu, którego zjedzenie z pewnością wzmocni jej ciało, ale głównie pobudzi miłosnego ducha.
Ananas – owoc pobudzający trawienie oraz męską witalność
Seler – jeden z najtańszych, najpopularniejszych i najzdrowszych afrodyzjaków na świecie
miłosna sałatka ananasowo- selerowa
40 dag selera naciowego
25 dag ryżu
10 dag łuskanych orzechów włoskich
puszka ananasów
sos:
5 łyżek majonezu
sok z 1/3 cytryny
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
Przygotować sos
Połączyć majonez z sokiem z cytryny i śmietaną, doprawić pieprzem i solą.
Seler opłukać, osączyć i pokroić na małe kawałki. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, osączyć i ostudzić. Orzechy posiekać, ananasy osączyć z zalewy i pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę wymieszać z sosem, podawać schłodzoną z chrupiącą bagietką.
Roladki z piersi kurczaka
Mięso – jest bogate w białko oraz sole mineralne i witaminy
Pietruszka – już w starożytności uznawana za symbol odrodzenia, w średniowieczu za jej pomocą odprawiano miłosne czary
Jajko- od wieków uznawane za symbol życia, zwiększające męską płodność i pożądanie. Don Juan na śniadanie jadał omlet z 10 jaj z dużą ilością ziół i przypraw…
2 filety z piersi kurczaka
sól
pieprz
nadzienie:
1 jajko
natka pietruszki
2 plastry twardego żółtego sera
olej do smażenia
Jajko ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w plastry. Natkę drobno posiekać. Filety rozbić, następnie natrzeć pieprzem i solą. Na porcjach kurczaka ułożyć plasterki sera, na nich jajko i trochę natki pietruszki. Zwinąć roladki, obwiązać nicią lub spiąć wykałaczką. Obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy będą miękkie, wyjąć, polać sosem z patelni. Podawać z sałatką ananasowo- selerową.
Na deser oczywiście czekolada;) Pobudza pracę serca, poprawia humor, działa pobudzająco, przeciwdepresyjnie i wzmacniająco, wzmaga produkcję tak zwanego hormonu szczęścia. W XVII wiecznej Francji uznawana za bardzo silny afrodyzjak, dlatego zakazano mnichom spożywania tego smakołyku a Ludwik XIV traktował czekoladki podarowane damie jako zaproszenie do swojej sypialni….
Czekoladowy mus
( na 2 porcje)
125 ml śmietany 36%
50 g ciemnej / gorzkiej czekolady ( 1 /2 tabliczki)
1 łyżeczka cukru pudru
1 żółtko
1 białko
1 łyżeczka masła
Jajko umyć. włożyć do miseczki i zalać wrzącą wodą.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej ( Naczynie z pokruszoną czekoladą stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Dno naczynia nie może dotykać powierzchni wody)
W tym czasie ubić na sztywno śmietanę, stopniowo dodając cukier puder. Śmietanę odstawić do lodówki (zabezpieczyć folią spożywczą)
Czekoladę, która się nam właśnie rozpuściła, wymieszać. Zdjąć z garnka z gotującą się wodą, odstawić, aby trochę ostygła. Do ciepłej czekolady dodać żółtko, energicznie wymieszać.
Białko ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Delikatnie wymieszać z czekoladą.
Masę czekoladową delikatnie lecz dokładnie wmieszać w bitą śmietanę (zostawić trochę do dekoracji).
Deser przełożyć do kieliszków, udekorować różyczką z bitej śmietany wyciśniętą dekoratorem do tortów. Odstawić na godzinę do lodówki.
Miłosny drink
kieliszek żołądkowej gorzkiej
kieliszek soku z pomarańczy
sprite (dopełnienie szklanki)
kostki lodu
2 plasterki pomarańczy do dekoracji
Do niskiej szklaneczki włożyć kilka kostek lodu, wlać kieliszek wódki, kieliszek świeżego soku z pomarańczy, dopełnić spritem. Szklaneczkę udekorować naciętym plasterkiem pomarańczy.
Jako alternatywę dla miłosnego drinka proponuję dobrze schłodzonego szampana- „bąbelki” zawsze się sprawdzają 😉 a jeśli szampan to koniecznie kawior. Od wieków kawior uznawany jest za najcenniejszy przysmak i afrodyzjak. Od niepamiętnych czasów gościł też w rosyjskiej kuchni. Ponoć to dzięki niemu rybackie rodziny mieszkające wzdłuż Wołgi i Amuru były tak wielodzietne…
kawior na lodzie
słoiczek kawioru
cytryna
kostki lodu
bagietka
masło
Cytrynę wyszorować, opłukać i osuszyć. Kawior włożyć do szklanej miseczki, ustawionej w szklanym naczyniu wypełnionym kostkami lodu. Cytrynę pokroić w ósemki i obłożyć nimi kawior w miseczce.
Podawać z bagietką i masłem lub grzankami z bagietki usmażonymi na maśle.
Pamiętajcie jednak, że aby obdarować kochaną osobę romantyczną kolacją, nie musicie czekać tylko i wyłącznie na walentynkowy wieczór.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch