Znalazłem to nie tak dawno w netowej rzeczywistości. Oczywiście po kilku dniach sprawdziliśmy jak to się ma w tzw. praniu. Dlatego ze spokojem polecamy.
Zdecydowanie najzdrowsze ciastka, również dla alergików. Bez mąki, jajek, mleka, cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Ze świątecznym twistem – suszoną żurawiną. Błyskawiczne do wykonania, nie potrzeba nawet miksera. Cudownie smakują podawane z serami, pokruszone do mleka lub jogurtu doskonale zastąpią muesli. Są kruche, inne niż wszystkie Przy takiej ograniczonej do minimum ilości składników nie można oczekiwać fajerwerków, ale wychodzą naprawdę smaczne. Przepis z magazynu GoodFood.
Składniki na około 20 – 25 ciastek:
- 225 g średnio zmielonych płatków owsianych (medium oatmeal)*
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 25 g suszonej żurawiny (może być słodzona), drobno posiekanej
- 1 łyżka masła
- 150 ml wody
Do naczynia wsypać i wymieszać: zmielone płatki, sodę, sól, żurawinę.
Do garnuszka wlać wodę, dodać masło i podgrzać do rozpuszczenia się masła.
Wodę z masłem (może być gorąca) wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką. Na początku masa będzie rzadsza, ale płatki zaczną szybko absorbować wodę i masa zgęstnieje.
Blat wysypać zmielonymi płatkami. Masę ciastową rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując również płatkami, by ciasto się nie kleiło. Foremkami wycinać dowolne kształty, szerszym nożem przenosić na wyłożoną papierem blachę. Układać na blaszce, w niewielkiej odległości od siebie (praktycznie nie rosną).
Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut (w połowie pieczenia, czyli po 10 minutach wyjmując blachę z piekarnika i delikatnie odwracając każde ciastko na drugą stronę – w składzie ciasteczek jest dużo wody i zaparzyłyby się). Studzić na kratce.
Przechowywać do 5 dni w zamkniętym pojemniku.
* jeśli macie problem z zakupem już zmielonych płatków (powinny być średnio zmielone, czyli nie na mąkę, ale jak drobna kasza), można płatki owsiane zmielić w młynku do kawy (zaledwie 2 sekundy)
Przesłał: Adam Majewski