Produkty:
- 0,5 kg mąki ( najlepsza z wiejskiego młyna)
- 5 dag drożdży
- 100 ml mleka
- dwie szklanki letniej wody
- szklanka otrąb żytnich
- szklanka siemienia lnianego
- szklanka pestek słonecznika lub dyni, ewentualnie innych ziaren w zależności od upodobań
- sól, cukier
Sposób użycia:
W letnim mleku rozprowadzić drożdże, wsypać cukier do smaku i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z otrębami, siemieniem lnianym i słonecznikiem. Dodać wyrośnięte drożdże oraz wodę. Doprawić do smaku solą, jednak nie więcej niż dwie do trzech łyżek. A teraz solidnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia. Może to trwać nawet jedna godzinę. Piec przez 60 – 75 minut w piekarniku o temperaturze 195 stopni C.
Przesłała: Izabela Jankowska



![Młodzież zabrała głos o lekcjach WF-u. Pokaz zebrał wielkie brawa [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Na-pierwszej-WF-pokaz-warsztatowy-Alchemia-Teatralna-2025.11.30-81-238x178.jpg)


![Samochody, piesi, motocyklista zignorowali zamknięty przejazd. „Nawet awaria do tego nie upoważnia” [VIDEO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/page1-100x75.jpg)



![Muzyczna uczta w Barokowym Zakątku. Wygraj zaproszenia na koncerty! [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Petra-Matejova-podczas-Dni-Muzyki-Kameralnej-2025.11.16-2-100x75.jpg)
![Koncert Ponad Chmurami z kwartetem smyczkowym już jutro w Świdnicy [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Ponad-Chmurami-z-kwartetem-3-100x75.jpg)