PRZEPIS: domowy chleb o smaku……dowolnym

    0

    Produkty:

    • 0,5 kg mąki ( najlepsza z wiejskiego młyna)
    • 5 dag drożdży
    • 100 ml mleka
    • dwie szklanki letniej wody
    • szklanka otrąb żytnich
    • szklanka siemienia lnianego
    • szklanka pestek słonecznika lub dyni, ewentualnie innych ziaren w zależności od upodobań
    • sól, cukier

    Sposób użycia:

    W letnim mleku rozprowadzić drożdże, wsypać cukier do smaku i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z otrębami, siemieniem lnianym i słonecznikiem. Dodać wyrośnięte drożdże oraz wodę. Doprawić do smaku solą, jednak nie więcej niż dwie do trzech łyżek. A teraz solidnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia. Może to trwać nawet jedna godzinę. Piec przez 60 – 75 minut w piekarniku o temperaturze 195 stopni C.

    Przesłała: Izabela Jankowska