Na to tradycyjne danie Czesi zazwyczaj oferują swój fenomenalny camembert – Hermelin, który można dostać w wielu smakach. W knajpkach serwują również smażony ser Edam lub smażony rodzimy ser Niva. Ten ostatni to ser pleśniowy. Pyszny jest każdy.
Gdy jestem u naszych południowych sąsiadów, najczęściej kupuję smażoną Nivę, bo lubię charakterne sery. Smażeny syr z hranolkami to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Jest to potrawa ciężka i bardzo sycąca, z tego powodu pozwalam sobie na takie danie raz w roku.

Potrzeba:
ser – dowolny ulubiony- Edam, camembert, 4 sztuki
3 jajka
bułka tarta
Każdy kawałek sera zamoczyłam w rozbełtanych jajku i obtoczyłam w bułce tartej. Czynność powtórzyłam dwukrotnie, by ser był dobrze zabezpieczony i nie wyciekł podczas smażenia. Smażę w głębokim tłuszczu kilkadziesiąt sekund do zrumienienia. Do tego obowiązkowe są frytki i ser tatarski. No i bursztynowy napój…
Smacznego!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch



![Kolizja ambulansu z osobówką w Mrowinach [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/page-8-100x75.jpg)

![I po obiedzie [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/straz-pozarna-3-—-kopia-100x75.jpg)

![Wyróżnienia dla załogi świdnickiej komendy policji [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/433-324497-100x75.jpg)

![Koncert Wiedeński 2 Orkiestry Księżniczek w Szczawnie-Zdroju [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/001-100x75.jpg)
![Wyjątkowy koncert Ponad Chmurami z kwartetem smyczkowym wkrótce w Świdnicy. Wygraj zaproszenie! [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Ponad-Chmurami-z-kwartetem-3-100x75.jpg)