Kuba Tomaszczyk, zwycięzca 11. edycji MasterChefa będzie wspólnie gotował z najmłodszymi mieszkańcami Świdnicy i pokaże im tajniki swojej kuchni. Warsztaty poprowadzi w duecie z Zuzą Harapkiewicz, z którą walczył też w pierwszym sezonie juniorskiej odsłony popularnego programu kulinarnego. Na moc smaków i wyzwań zapraszają już w czwartek, 26 czerwca do cieszącej się uznaniem restauracji „La Cantina by Harapkiewicz” w Świdnicy. Będzie też kolacja degustacyjna.

Kulinarna przygoda dla dzieci
Kuba Tomaszyk został najlepszym kucharzem w Polsce w 2022 roku. Uczestniczył wówczas w 11. edycji MasterChefa. Historia z wyzwaniami kulinarnymi popularnego programu zaczęła się jednak znacznie wcześniej. Jako 12-latek wziął udział w pierwszym sezonie MasterChef JUNIOR. Wtedy zaszedł aż do finału i zajął 2. miejsce.
– W 2015 roku poznałem Zuzę Harapkiewicz i gotowaliśmy wspólnie w 1. edycji MasterChef JUNIOR. Ta historia połączyła nas i zrodziły się pewne pomysły na nasze wydarzenia. Efektem są warsztaty i kolacja degustacyjna – wyjaśnia Kuba Tomaszczyk.
To będą pierwsze warsztaty kulinarne Kuby Tomaszczyk i Zuzi Harapkiewicz, córki właścicieli restauracji „La Cantina by Harapkiewicz” w Świdnicy. – Rozpoczną się o godz. 9.30. Skierowane są one do dzieci od 8 lat i wzwyż bez limitu wiekowego. Tematem będą mięsa i owoce morze – zapowiada Wojciech Harapkiewicz, właściciel restauracji „La Cantina”. Kulinarna przygoda potrwa kilka godzin. Najmłodsi będą mieli okazję odkrywania niezwykłych połączeń smakowych i przygotowywania ciekawych potraw.
– To jednak nie wszystko. Na godz. 18.00 zapraszamy także na kolację degustacyjną, której autorem będzie właśnie Kuba Tomaszczyk. Możemy się spodziewać znakomitych smaków w pięciosetowym wydaniu – zachęca Wojciech Harapkiewicz. Na warsztaty dla dzieci i degustacje obowiązuje limit miejsc. Szczegółowe informacje i rezerwacja pod nr tel. +48 782 441 214.

Wakacyjny klimat i nowości w Restauracji „La Cantina by Harapkiewicz”
Na mapie gastronomicznej Świdnicy restauracja „La Cantina by Harapkiewicz” istnieje już ponad pół roku. Miejsce znajdujące się w okolicach świdnickiego Rynku i przybliża miłośnikom dobrego smaku kuchnię śródziemnomorską połączoną także z polskimi tradycjami. – Goście doceniają naszą kuchnię. Wśród nich jest też wielu zagranicznych turystów. Restauracja tętni życiem, a w weekendy mamy zapełnione wszystkie stoliki – pozytywnie ocenia działalność „La Cantina” Wojciech Harapkiewicz.
Choć lato właśnie się rozpoczęło, to w świdnickiej restauracji nadmorski wakacyjny klimat jest obecny cały czas. – Konsekwentnie robimy jeden projekt kulinarny w Świdnicy. Króluje kuchnia śródziemnomorska. Cały czas można zjeść u nas super świeże seafood. Pojawiło się także Ostrygarium, które zapewnia doskonałą jakość produktów. Wkrótce wprowadzimy również hiszpańskie danie – Paella, którą będziemy podawać w oryginalnej recepturze – opowiada ceniony w Polsce szef kuchni. – W naszej karcie są również elementy kuchni polskiej. Rozszerzyliśmy ją też o steki. Mamy ich cztery rodzaje – tomahawki, t-bone’y, antrykoty i polędwice, które zaczynają się już u nas podobać – zauważa restaurator.
Każdy może czuć się ugoszczony w „La Cantina” w Świdnicy. Są przysmaki zarówno na słono, jak i na słodko – desery. – Przygotowujemy również dania dla wegan i wegetarian. Jest więc też wiele potraw roślinnych. Sprzyja temu obecnie trwający sezon na świeże warzywa – wyjaśnia Wojciech Harapkiewicz. Restauracja stara się spełniać oczekiwania wszystkich gości. – Codzienne chcemy zaskakiwać gości naszymi specjałami. Cieszą się powodzeniem też nasze potrawy spoza karty. Mamy zawsze kilka fajnych limitowanych pozycji – przyznaje.
„La Cantina” od sezonu letniego będzie też czynna dłużej. – Do tej pory we wtorki mieliśmy zamknięte. Od lipca restauracja będzie również wtedy prosperowała. Odwiedzać nas będzie więc można cały tydzień – serdecznie zaprasza szef kuchni i właściciel „La Cantina”.

Droga szefa kuchni do Świdnicy
„La Cantina” jest wynikiem pasji do gotowania i wieloletnich doświadczeń kulinarnych szefa kuchni. Wojciech Harapkiewicz prowadzi ją wraz z żoną Iwoną Harapkiewicz, ale chętnie pomagają także młodsze pokolenia. Restaurację w Świdnicy otworzyli w grudniu 2024 roku. Wcześniej szef kuchni prowadził m.in. „Dworzysko” w Szczawnie-Zdroju oraz „Boreczną” w Michałkowej.
W swoim bogatym doświadczeniu kulinarnym ma również wiele ciekawych historii. Obecnie szef kuchni i właściciel „La Cantina” miał wcześniej chociażby zaszczyt gotować dla prezydentów Polski – Aleksandra Kwaśniewskiego, Lecha Wałęsy oraz Bronisława Komorowskiego. Na liście wyjątkowych osobistości, jakim mógł serwować swoją kuchnię, był też przywódca narodu tybetańskiego i buddyzmu – Dalajlama XIV. Jak wspomina ten czas – można przeczytać w artykule: „Gotował dla prezydentów. Teraz otworzył restaurację w Świdnicy [FOTO]”.
Więcej informacji i aktualności o świdnickiej restauracji na facebooku La Cantina!
/Tekst: Agnieszka Nowicka/
/Materiały i zdjęcia z facebooka „La Cantina by Harapkiewicz”/
/Artykuł sponsorowany/