Strona główna Artykuł sponsorowany Bar na świeżym powietrzu. Jak otworzyć taki biznes?

Bar na świeżym powietrzu. Jak otworzyć taki biznes?

0

Ciepłe dni i długie wieczory zachęcają do przebywania na zewnątrz, a to z kolei przekłada się na zainteresowanie klientów gastronomią na świeżym powietrzu. Zanim jednak ją otworzysz, powinieneś spełnić kilka wymagań, jakich?

Zacznij od spraw formalnych

W pierwszej kolejności musisz dopilnować, aby Twoja działalność była legalna. Dlatego powinieneś ją zgłosić do odpowiedniego urzędu, skontaktować się z Sanepidem, uzyskać zezwolenie na korzystanie z przestrzeni publicznej, a jeśli planujesz serwować alkohol, to również wyrobić licencję na jego sprzedawanie.

W dalszej kolejności powinieneś zastanowić się nad miejscem, w którym chcesz proponować swoje dania, wyrobieniem książeczki sanepidowskiej, jak i zaproponowaniem odpowiedniego menu. Do tego ostatniego powinno być dopasowane wyposażenie lokalu. Planujesz sprzedawać piwo? Zadbaj o wygodne kubki, które będą miały różną pojemność, aby dopasować je do zamówienia klientów. Znajdziesz je np. na stronie https://aleopakowania.pl/opakowania-dla-gastronomii/kubki-piwo/.

Co jeszcze powinieneś zorganizować?

Serwowane jedzenie powinno być dopasowane do lokalizacji i pory dnia, w której chcesz działać, jednak dopilnuj również, aby pasowało do klientów, których masz zamiar przyciągnąć. Jeśli chcesz oferować dania na wynos, powinieneś zaopatrzyć się w odpowiednie pudełka, które będą pozwalały bezpiecznie i wygodnie je przenosić, zachowując ich smak i aromat.

Twoimi klientami mają być głównie młodzi ludzie, dla których ważna jest troska o środowisko? Postaw na ekologiczne rozwiązania, takie jak m.in. akcesoria wielokrotnego użytku, pudełka wykonane z tektury lub odpowiednio zaprojektowane kubki – https://aleopakowania.pl/opakowania-eko-0-plastik/ekologiczne-kubki/.

fot. nadesłana

Chcąc przyciągnąć klientów, możesz zadbać o organizowanie koncertów, spotkań ze znanymi ludźmi czy różnych promocji, jak również powinieneś postarać się o odpowiednią reklamę, we wszystkich możliwych miejscach. Powinieneś również pamiętać, że ludzie wracają tam, gdzie jest smaczne jedzenie, ale też miła obsługa. Dlatego nie tylko sam powinieneś prezentować odpowiednią kulturę, ale jeśli planujesz zatrudnić kelnerów, również oni powinni wiedzieć, jak stworzyć miłą i przyjazną atmosferę.

Każdy detal ma znaczenie

Otwierając takie miejsce, powinieneś mieć świadomość, że każdy detal może mieć tutaj znaczenie. Dlatego warto zadbać o to, aby klienci czuli się komfortowo i odpowiednio zaopiekowani. W ofercie na stronie aleopakowania.pl znajdziesz nie tylko opakowania dopasowane do różnego rodzaju potraw.

Możesz tam zamówić również serwetki, którymi klienci będą mogli wytrzeć ręce i usta po skończonym posiłku, jak również torby papierowe, w których spokojnie przeniosą zapakowane jedzenie, którego nie zjedli na miejscu, albo które zamówili na wynos. Żeby ograniczyć koszty prowadzenia takiej działalności, tam, gdzie możesz, powinieneś zamawiać akcesoria wielokrotnego użytku, tam, gdzie nie jest to możliwe, warto wybierać te, które przygotowane zostały z ekologicznych materiałów.

/Artykuł sponsorowany/

Poprzedni artykułOdcinek ulicy Westerplatte ma zostać zamknięty na kilka tygodni. „Szykujemy się na drogowy armagedon”
Następny artykułWalka o medale Mistrzostw Polski w Świdnicy rozpoczęta [DUŻO ZDJĘĆ]