Produkty:
- 0,5 kg mąki ( najlepsza z wiejskiego młyna)
- 5 dag drożdży
- 100 ml mleka
- dwie szklanki letniej wody
- szklanka otrąb żytnich
- szklanka siemienia lnianego
- szklanka pestek słonecznika lub dyni, ewentualnie innych ziaren w zależności od upodobań
- sól, cukier
Sposób użycia:
W letnim mleku rozprowadzić drożdże, wsypać cukier do smaku i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z otrębami, siemieniem lnianym i słonecznikiem. Dodać wyrośnięte drożdże oraz wodę. Doprawić do smaku solą, jednak nie więcej niż dwie do trzech łyżek. A teraz solidnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia. Może to trwać nawet jedna godzinę. Piec przez 60 – 75 minut w piekarniku o temperaturze 195 stopni C.
Przesłała: Izabela Jankowska

![Mistrzowie parkowania [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/ul.-Spoldzielcza-1-238x178.jpg)


![Mistrzowie parkowania [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/ul.-Spoldzielcza-1-100x75.jpg)





![Recital znakomitej czeskiej pianistki zainauguruje tegoroczne Dni Muzyki Kameralnej w Świdnicy [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/page_-inauguracja-Dni-Muzyki-Kamerlanej-Swidnica-2025-100x75.jpg)
![Kabaret Paranienormalni z nowym programem „Ostre Cięcie” w Świdnicy [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/kabaret-SWIDNICA-2025-100x75.jpg)