– Rozgrzejemy się przy ogniu, na którym będziemy piec jabłka, ziemniaki z gospodarstwa z kozim serem i rozmarynem oraz smakować pyszności z warzywnego kotła – zapowiadają organizatorzy szóstej już edycji tegorocznego Targu Ziemi 124 w Kraskowie. Październikowa edycja już w najbliższą niedzielę, 1 października od 12.00 d0 16.00.
Zdjęcie organizatora
Z miesiąca na miesiąc przybywa miłośników zdrowej, nieprzetworzonej żywności, lokalnych produktów tworzonych z pasją i sercem. Mimo chłodu i jesiennej aury za oknami, wystawcy zadbają o to, aby również Październikowy Targ Ziemi 124 był wyjątkowy.
W przypałacowym, ekologicznym gospodarstwie Bzowa Ostoja w Kraskowie 1 października wystawią się:
Kooperatywa124 – kooperatywny warzywny kocioł na ogniu, zapieczone ziemniaki z gospodarstwa z kozim serem i rozmarynem;
Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb przeżytni na zakwasie i ekologiczne sery kozie: Cannabis, Kozi Rozkminek, Kozi Śmierdziel, Kozi Fetor, Kozia Rada, Kozi Czyścioch;
Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie – chleb orkiszowy na zakwasie – laureat II miejsca w konkursie na Festiwalu Mąki w Młynie Siedlimowice, sery krowie z ekologicznego mleka: młode krótkodojrzewające czyste i ziołowe, kremowy jogurt naturalny, krowa w pomidorach;
Sady Ślężańskie – jabłka odmian: Renata, Ligol, Szampion i Elise, ekologiczne gruszki oraz już znane soki ze świeżego tłoczenia, szarlotka, naleśniki z musem jabłkowym, jabłka do upieczenia na ognisku oraz ocet jabłkowy;
Ślężańskie Miody – miód i produkty pszczele;
Zofia Górak z Kraskowa- Coffee &cake, kawa Rebelia z mlekiem kozim i krowim bio z gospodarstw;
Malina spod Ślęży – soki malinowe;
Jola z Gołaszyc z Kozłonogą – pierogi na kozią nutę;
Dana z Goli – twaróg, krowoscypki, bundz, gzik, masło, kwaśne mleko, słodkie mleko, rikotta od krowy Betiny;
Owcze Delicje – nabiał owczy wytwarzany z 100% z mleka owczego, ser dojrzewający typu gouda, ser świeży naturalny z ziołami lub z pieprzem, ser wędzony, ser krótkodojrzewający, ser twarogowo-podpuszczkowy naturalny lub z ziołami, twaróg, jogurt, jogurt pitny;
Młyn Siedlimowice – mąka z duszą;
Krzysztof Staryszak – miód pszczeli naturalny;
Bylinné sirupy – Syropy ziołowe – syropy z kwiatów, owoców i liści ziół prosto z Czech;
Darvit – naturalne wędliny;
Smakostacja – więcej niż sklep, artykuły naturalne, bio i ekologiczne;
Kresowianka – ukraińskie przetwory warzywne, grzyby, surówki, ajwary, adżyki;
Browar Rebelia – piwo regionalne, grzane piwo;
Ekolomia – ekologiczne warzywa Basia Korff;
SzefIrek – kurkumik;
ESTERA GRABARCZYK-rękodzieło z Gospodarstwo pod dębami – słowiański len, autorska biżuteria;
Trawiaste – wegetariańskie i wegańskie produkty do stosowania zamiast kosmetyków syntetyków;
Elmirka’s Corner – szydełkomania z Gruszowa;
Z Natury Lepsze – Mydlarnia – naturalne kosmetyki: mydła, peelingi, musy, kule, serum olejkowe, sól do kąpieli;
LILLA MAI – kosmetyki z naturalnych składników;
Dream Style – mydła glicerynowe;
Paweł Amanowicz – Noże, miski, łyżki drewniane, grzebienie i inne drobiazgi, odtwórstwo historyczne;
Ryszard Walczak – Woda Życia Krasków;
KaZy – torebki;
Ela Malinowska – pierniczki ozdobnie lukrowane (pierniczki ze Szlaku Cystersów), miody, przetwory domowe (kasztany jadalne pasteryzowane, płatki róży,chleb kasztanowy);
Berydecor – modne i wygodnie sukienki, bluzy, spodnie;
Agnieszka Pałajska – pudełka drewniane ozdobione techniką decoupage, kartki okolicznościowe;
Manufaktura Miodownicza – projekt przy Fundacji Pałac Struga, odtwarzający smaki dawnego Śląska, historyczne pierniki śląskie;
Pasieka szarlotta gospodarstwo pszczelarskie – miody i świece z wosku pszczelego;
Jadwiga Michałowska – dekoracje z suszu, wianki, rękodzieło;
Terminy Targu Ziemi 124
Niedziela, 12.00-16.00, Bzowa Ostoja – Krasków
październikowy 1.10.2017
listopadowy 5.11.2017
grudniowy 3.12.2017