Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Świdnicy, sołectwo Pszenno oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Pszennie zapraszają na Wielkie Kiszenie Kapusty, które odbędzie się w sobotę, 26 października.
– Kiszenie kapusty nie jest trudne a z pewnością daje wiele satysfakcji. Kiszona kapusta to świetna baza do dań kuchni polskiej, dobrze wpływa na proces trawienia i układu pokarmowego, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serca, zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, A, E oraz K – przekonują organizatorzy.
Podczas czwartej edycji Wielkiego Kiszenia Kapusty gospodynie z gminy Świdnica będą wspólnie obierać, kroić kapustę by w tradycyjny sposób przygotować ją do kiszenia. Wydarzenie odbędzie się 26 października o godzinie 17.00 w świetlicy wiejskiej w Pszennie.
Zobacz relację z ubiegłorocznego Wielkiego Kiszenia Kapusty:
/GOKSiR Świdnica, opr. mn/