Dbasz o swoją codzienną dietę? Zastanawiasz co jeszcze możesz włączyć do codziennego jadłospisu? Jednym z pomysłów mogą być zakwasy warzywne, które umiejętnie dobrane mogą być doskonałym źródłem witamin i minerałów dla naszego organizmu. Co warto o nich wiedzieć, czy każdy może po nie sięgać? Na te i inne pytania znajdzie odpowiedzi poniżej.
Czym są zakwasy warzywne?
Zakwasy warzywne to produkty, które powstają w wyniku fermentacji mlekowej różnych warzyw. Fermentacja polega na przekształceniu cukrów zawartych w surowcach w kwas mlekowy przez działanie bakterii kwasu mlekowego. Proces ten zachodzi w warunkach beztlenowych i przy niskim pH. Dzięki temu zakwasy warzywne są bogate w naturalne probiotyki, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i poprawiają m.in. trawienie. Zakwasy warzywne to także źródło wielu cennych minerałów i witamin zawartych w warzywach.
Jakie korzyści dla naszego zdrowia mają zakwasy?
Zakwasy warzywne mają wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Regularne picie starannie dobranych zakwasów może:
– poprawić trawienie i zapobiegać zaparciom, dzięki wsparciu pracy jelit,
– wzmocnić odporność i chronić przed infekcjami, ponieważ zawierają witaminy, minerały, białka i enzymy, które wspierają układ odpornościowy i pomagają w walce z chorobami,
– poprawić wygląd skóry, włosów co z pewnością ucieszy wszystkie osoby, które chcą zadbać o swoją urodę w możliwie naturalny sposób,
– zredukować niektóre problemy żołądkowe np. zapobiegać nadkwasocie i refluksowi dzięki utrzymaniu właściwego pH żołądka.
Czy zakwasy są dla każdego?
To jedno z często zadawanych pytań. Niestety pomimo licznych właściwości prozdrowotnych nie są one wskazane dla każdego. Osoby, które mają problemy z jelitami nie powinny po nie sięgąć bez konsultacji z dietetykiem. W przeciwnym razie możemy dostarczyć sobie witamin i minerałów a z drugiej strony podrażnić żołądek. Dlatego mając zdiagnozowane lub podejrzenia co do IBS (Zespół Jelita Drażliwego), wrzodów lub innych chorób jelit lepiej ich nie pić, lub sięgać dopiero na zalecenie dietetyka.
Kto jeszcze powinien uważać na zakwasy warzywne?
Kolejnymi grupami osób są chorujący na nadciśnienie oraz cukrzycę. W tym pierwszym przypadku istotna jest zawartość soli w produktach, w drugim cukru. Dlatego też, zanim kupimy jakiś zakwas, warto dokładnie sprawdzić jego skład, aby mieć pewność, że nie dostarczymy do organizmu nadwyżek soli lub cukru.
Na samym końcu listy przeciwskazań znajdują się nietolerancje pokarmowe. Niektóre warzywa mogą nam zwyczajnie nie służyć a sięgnięcie po zakwas może uśpić naszą czujność. Dlatego warto obserwować swoje reakcje i odstawić zakwas, jeśli tylko poczujemy jakieś problemy żołądkowe lub alergie.
Na co zwracać uwagę wybierając zakwasy warzywne?
Zdrowa żywność, w tym zakwasy stają się coraz popularniejsze. Zanim jednak zdecydujemy się po nie sięgnąć, warto dokładnie zapoznać się z ich składem. Wybierajmy zakwasy, które mają jak najmniej składników, najlepiej tylko warzywa, sól i wodę. Należy unikać produktów, które zawierają cukier, konserwanty, barwniki, aromaty czy inne sztuczne dodatki. Najlepszą opcją będzie znalezienie zaufanego sklepu z zakwasami czy to tradycyjnego, czy internetowego. Warto poszukać w sieci opinii na temat produktów danego sklepu. Możemy też zdać się na rekomendację naszego dietetyka, który ma rozeznanie na rynku zdrowej żywności i doradzi nam co kupować, a co można odpuścić.
Podsumowanie
Zakwasy warzywne to doskonałe uzupełnienie codziennego jadłospisu o ile nie mamy problemów zdrowotnych, które mogłyby być przeciwskazaniem do ich spożywania. Warto więc sięgać po zakwasy warzywne, których walory są znane od pokoleń, a teraz wracają na nasze stoły.
/Artykuł sponsorowany/