Dynia z pomarańczą, ananasem, jabłkiem czy maliną, chleb z dyni z dodatkiem suszonych pomidorów – te wszystkie pyszności przygotowane przez społeczność Witoszowa Dolnego lokalna społeczność degustowała podczas dyniowego święta w świetlicy „Leśniczówka”.
Organizatorzy sobotniego wydarzenia (21 października), a wśród nich panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Witoszowie Dolnym postanowili promować kulinarne, zdrowotne i dekoracyjne walory warzyw dyniowatych. W tym roku zaprezentowali mieszkańcom i zaproszonym gościom różnorodne pomysły na wykorzystanie dyni w swojej kuchni.
– Była zupa dyniowa, musy z dyni i ciasta dyniowe. Patrząc jak dużą popularnością cieszyły się dyniowe produkty w planach mamy uprawę dyni w sąsiedztwie naszej świetlicy, tak aby w przyszłym roku przygotować jeszcze więcej przetworów – mówi Halina Żmija, przewodnicząca KGW w Witoszowie Dolnym.
Dla dzieci sołectwo Witoszów Dolny przygotowało animacje, gry i zabawy ruchowe na świeżym powietrzu, które dostarczyły uczestnikom wiele uśmiechu i radości.
/UG Świdnica/ fot. UG Świdnica/