Najlepsze zupy z lokalnych restauracji, pokaz kulinarny uznanego kucharza Mikołaja Reya, latynoamerykańskie tańce, a także koncert. Nie tylko wyjątkowych smaków, ale i wiele innych atrakcji możemy spodziewać się na jubileuszowej edycji Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju. Wydarzenie rozpoczyna się w niedzielę, 25 czerwca o godz. 13.00 w Parku Zdrojowym.
Dolnośląski Festiwal Zupy to coroczne wydarzenie, które odbywa się w Jedlinie-Zdroju. – Znaleźć można tu wiele stoisk restauratorów i poznać autentyczną kuchnię regionu. Festiwal to dobra zabawa zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci – animatorzy zadbają o dobry humor, organizowane są także pokazy tańców regionalnych i muzyczne niespodzianki – informuje Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju.
W tym roku przypada 20. odsłona tego festiwalu pełnego smaków. Ma też nieco zmienioną formułę. Tym razem dolnośląscy restauratorzy zainteresowani udziałem w konkursie i prezentacją swojej zupy zgłaszali je poprzez internet. Kolejno głosy na poszczególne zupy oddawali klienci na stronie organizatora. Tak wyłoniono 10 najsmaczniejszych dolnośląskich zup, które 25 czerwca w Parku Zdrojowym zostaną poddane ocenie przez jury pod przewodnictwem gościa specjalnego festiwalu, znanego kucharza Mikołaja Reya. Oczywiście okazję do ich skosztować będą mieli także odwiedzający festiwal.
A oto 10 najsmaczniejszych zup – restauratorów, którzy będą rywalizować ze sobą o złotą, srebrną i brązową wazę, a także Certyfikaty Dobrego Smaku i nagrody rzeczowe:
1. Góralska Kwaśnica na Żeberkach – Poligon Smaków – Jedlina-Zdrój (24.54%)
2. Krupnik Jarzynowy – Oberża PRL – Jedlina-Zdrój (17.06%)
3. Solanka – Restauracja Industrialna – Jedlina-Zdrój (14.69%)
4. Strząska – Made in Sudety – Radków (11.22%)
5. Zupa Myśliwska – Karczma Rycerska – Zagórze Śląskie (10.33%)
6. Borowikowa na palonych warzywach okopowych – Włoska Nonna – Jedlina-Zdrój (4.94%)
7. Krem ze szczypiorku z pieczonym twarogiem na grzance i karmelizowaną gruszką – Jelczanin – Jelcz-Laskowice (3.50%)
8. Zupa piwna – Restauracja Harcówka – Wałbrzych (3.40%)
9. Flaczki z boczniaka – Andrzejówka – Rybnica Leśna (2.92%)
10. Cebulowy krem – Pod Pretekstem – Wałbrzych (2.85%)
Koszt jednej porcji zupy konkursowej ma wynosić 5 zł, a każdy, kto ją zakupi, podczas finału otrzyma od organizatora jednorazowy bilet na letni tor saneczkowy. Będzie można go wykorzystać w Centrum Aktywności Czarodziejska Góra w Jedlinie-Zdroju przy ul. Poznańskiej.
– Jubileuszowe wydarzenie to świetna okazja, aby dowiedzieć się, dlaczego Festiwal Zupy od lat cieszy się tak dużą popularnością. W programie nie tylko pokazy kulinarne, ale również pokazy tańca czy występy muzyczne – dodaje organizator.
Jakich atrakcji jeszcze możemy się spodziewać? Szczegółowy program na plakacie.
/oprac. AN/
/Materiały – CK Jedlina-Zdrój/