Jak piec prawdziwie tradycyjne przysmaki wielkanocne? Tego właśnie mogli się dowiedzieć młodzi uczestnicy warsztatów kulinarnych, które odbyły się ostatnio kolejnych miejscowościach gminy Świdnica. Podczas międzypokoleniowej integracji kulinarnej członkinie Kół Gospodyń Wiejskich podzieliły się swoim doświadczeniem z dziećmi i młodzieżą
– Ozdabianie ciasta mazurka to kwestia indywidualnych upodobań i kreatywności. Tradycyjnie mazurki ozdabia się karmelem i orzechami, ale można użyć też bakalii, kandyzowane owoce, płatki kokosowe, posypki itp. Jeśli z pomocą przychodzą gospodynie z KGW Witoszów Dolny, a także seniorzy z Klubu Seniora w Bystrzycy Górnej, czy Grodziszcza to takie wielkanocne specjały muszą się udać. Przekonali się o tym uczestnicy kolejnych warsztatów kulinarnych „Mazurkowy zawrót głowy” w Witoszowie Dolnym, Bystrzycy Górnej i Grodziszczu – mówi Janusz Waligóra, rzecznik prasowy Urzędu Gminy Świdnica.
– To wspaniałe, że seniorzy przekazują swoją wiedzę i umiejętności dzieciom! Pieczenie ciasta to nie tylko przyjemna forma spędzania czasu, ale także doskonała okazja do nauki samodzielności i kreatywności.Z pewnością ta wiedza zaprocentuje w przyszłości – podkreśla Krzysztof Jas, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury Sportu i Rekreacji, organizator przedsięwzięcia.
/UG Świdnica, opr. mn/