Soczyste pomidory, chrupiąca papryka i mięciutka dynia. Każdy owoc to nowe doznanie dla kubków smakowych, a jeśli połączysz je w jednej potrawie, Twoje zmysły oszaleją z radości. W końcu podczas jedzenia angażujemy też węch i wzrok, a nawet dotyk! Jeśli chcesz, by Twoje kulinarne doświadczenia zmieniły się w fascynującą przygodę, zamów sadzonki pomidorów oraz innych roślin i rozpocznij własną uprawę.
Sadzonki pomidorów – od cherry do Gigantów
Nie możesz się zdecydować, które odmiany posadzić w swoim ogrodzie? Wybierz po kilka rozsad z różnych rodzajów. Poznasz nowe smaki, kształty i kolory. Pomidory w kształcie gruszki, podłużne albo dojrzewające do objętości ok. 1 kg. To wszystko może rosnąć u Ciebie. Zdecyduj się na odmiany do spożywania na surowo prosto z krzaka i takie, które najlepiej sprawdzają się w formie przetworów – np. Lima. Uprawiać będziesz je w szklarni, gruncie i na balkonie – większość pomidorów ma podobne wymagania, jeśli chodzi o opiekę.
Uprawa dyni i cukinii z rozsady
Pękate dynie można przechowywać jeszcze długo po wyrośnięciu. Zupy, przeciery, sosy, a nawet kotleciki warzywne to tylko kilka propozycji kulinarnych, jakie można wykonać, wykorzystując ten owoc. Do tego świeże pestki mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych, bo zawierają m. in. żelazo, witaminy A, E, K i B6, cynk i kwasy tłuszczowe. O Twój układ odpornościowy zadbają również cukinie – mają bardzo dużo witaminy C, a do tego nie potrzeba wielkiej wiedzy ogrodniczej, żeby zapewnić im prawidłowy rozwój.
Papryka doniczkowa i w gruncie
Słodka czy ostra? A może obie? Czy wiesz, że jedna papryka czerwona zapewnia nawet 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? W dodatku składnik ten nie ginie pod wpływem temperatury, a więc można ją swobodnie piec, gotować i suszyć. Do tego papryka reguluje ciśnienie krwi, dba o pracę serca i stabilizuje działanie układu nerwowego. Mając owoce z własnej uprawy, przez całe lato codziennie możesz jeść inną potrawę z papryki. A jeśli bliski Ci jest pikantny smak, wybierz papryczki chilli, habanero lub cayenne.
Pachnący ogród – zioła z każdego zakątka świata w Twoim domu
Podkręcaj smak potraw dzięki zielonym dodatkom w postaci ziół jednorocznych i wieloletnich. Stwórz żelazny zestaw roślin, który zawsze będziesz mieć pod ręką. Od podstawowych, jak bazylia, pietruszka naciowa czy majeranek, aż po rzadziej spotykaną mizunę, musztardowiec czy ziele oliwne. Dzięki nim masz możliwość stworzyć niepowtarzalne kompozycje, na które nie wpadnie nikt inny.
Naturalne produkty bez dodatku chemii
Wybieraj sadzonki, które rosną w zdrowej ziemi i nigdy nie widziały sztucznych oprysków. Jeśli zależy Ci na bezpiecznych do spożycia roślinach, również podczas własnej uprawy nie stosuj chemii, a naturalne i organiczne środki, które zapewnią im prawidłowy wzrost. Dzięki temu utrzymasz ich wysoką jakość i przekonasz się, jak naprawdę powinien smakować zdrowy pomidor, papryka, cukinia i dynia.
Informacje na temat wymagań poszczególnych roślin sprawdzaj na stronie sklepu, z którego je kupujesz. Pozwolą Ci odpowiednio zadbać o ich prawidłowy rozwój. Szczególnie zainteresuj się sposobem podlewania, nawożenia i rodzajem gleby, na której powinny rosnąć.
Sadź zdrowe rośliny – wybierz sadzonki polskiego producenta
Gdzie zaopatrzyć się w silne rozsady? Szukaj sklepów, które samodzielnie prowadzą wysiew z nasion i na bieżąco kontrolują stan roślin. Tak robią w sklepie Niezłe Ziółko, które w dodatku wysyłają zamówienia z dostawą do domu w pudłach własnego projektu. W ten sposób gotowe sadzonki docierają do Ciebie nieuszkodzone. A dla klientów obcojęzycznych powstała niemiecojęzyczna wersja sklepu internetowego Setzlingeonline.de, w którym rozmaite sadzonki pomidorów kryją się w zakładce Tomaten-Setzlinge.
Ceny rozsad pozwalają zaopatrzyć się w różne odmiany bez większego obciążenia dla portfela. Dzięki temu nie musisz głowić się, czy wybrać 10 sadzonek pomidorów malinowych, czy 8 koktajlowe. Po prostu zamawiasz to, na co masz ochotę i w takiej ilości, jaką zdolny jest pomieścić Twój ogród.
/Artykuł sponsorowany/