Każdy, kto chce w swoim domu przygotowywać różnego rodzaju potrawy, z pewnością powinien zainwestować w wysokiej klasy piekarnik parowy. Takie rozwiązanie sprawdzi się wszędzie tam, gdzie w użyciu jest jeszcze np. stary piekarnik elektryczny albo piekarnik gazowy. Warto tutaj sięgnąć z pewnością po urządzenie wysokiej klasy, którego producentem jest firma „Electrolux”. Przygotowywanie jedzenia w którymś z piekarników parowych od wyżej wymienionego producenta, to zupełnie inne kulinarnie oraz technicznie, poziomy. Czyszczenie piekarnika parowe przebiega błyskawicznie, a my nie musimy poświęcać tej czynności swojego cennego czasu. Warto więc zastanowić się, czy zakup piekarnika parowego „Electrolux” nie jest właśnie dla nas. Odpowiedniej jakości piekarnik parowy najłatwiej będzie nam znaleźć w Internecie – wystarczy tylko dobrze się rozejrzeć.
Piekarnik parowy „Electrolux” – warto postawić na sprawdzone urządzenia
Jeśli więc marzy nam się piekarnik parowy do zabudowy kuchennej, to warto tutaj z pewnością postawić na nowoczesne produkty szwedzkiej firmy „Electrolux”. Liczne piekarniki parowe tego producenta z pewnością nabędziemy w witrynie sprzedażowej: www.electrolux.pl. Piekarnik parowy „Electrolux” będzie inwestycją, która z pewnością ułatwi nam pracę w naszej domowej kuchni przez wiele lat. Super nowoczesny „Electrolux” – piekarnik parowy, to produkt, który zużyje o wiele mniej energii, niż ma to miejsce w przypadku starszych typów piekarników, używanych do dziś w polskich domach. Piekarnik „Electrolux” będzie więc także urządzeniem ekologicznym, na które warto postawić już dziś. Oszczędne pieczenie ma znaczenie zwłaszcza w obecnych czasach – co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Warto więc zainwestować w wybrany model tego urządzenia, które wyniesie pieczenie na zupełnie inne poziomy. Czyszczenie piekarnika pyrolityczne, czyli parowe poprzez nagrzanie jego komory do poziomu około pięciuset stopni sprawi, że wszelkie zanieczyszczenia wewnątrz urządzenia zamienią się w popiół, który można błyskawicznie usunąć, by przygotować piekarnik do użycia po raz kolejny.
Czyszczenie piekarnika, piekarniki kompaktowe, sterowanie dotykowe – szczegóły mają znaczenie
W każdym urządzeniu, jakiego używamy w kuchni do przygotowania jedzenia, ważny jest wysoki czystości poziom. Czyszczenie piekarnika parowe pyrolityczne gwarantuje nam ten poziom. Czyszczenie piekarnika katalityczne odbywa się w niższej temperaturze, wynoszącej około trzystu pięćdziesięciu stopni i jest nieco mniej efektywne niż pyroliza. Pieczenie parowe wytwarza więc zanieczyszczenia, których łatwo się pozbędziemy, o ile postawimy na wydajny piekarnik „Electrolux” parowy. Czyszczenie parowe przyda nam się po procesie wypiekania ciast, jak i pieczenia świątecznej szynki. Inwestując w taki piekarnik od szwedzkiego producenta, kupujemy także ponadczasowy design, chowane pokrętła, pełne bezpieczeństwo, czy też takie udogodnienia jak automatyczne otwieranie drzwi. Oszczędności energii przyniesie nam tutaj także możliwość podziału komory piekarnika, umożliwiająca pieczenie wielopoziomowe. Piekarniki parowe „Electrolux” umożliwiają także długotrwałe pieczenie w niskiej temperaturze, które do niedawna charakteryzowało piekarniki parowe, używane np. w szeroko pojętej gastronomii. Piekarniki te mają także bardzo wysokie parametry klasy energetycznej „A”, co oznacza, że zużywają one tyle energii, ile jest naprawdę niezbędne w nowoczesnym piekarniku. Nadają się więc one do pieczenia mięsa, przygotowywania ciast, czy też gotowania na parze w bardzo oszczędny sposób. Z pewnością warto więc znaleźć odpowiedni dla nas model piekarnika parowego, by móc skorzystać z jego możliwości jak najszybciej.
Dobrze wybierz rodzaj piekarnika – piekarnik elektryczny parowy to jest to!
Przygotowując dania w piekarniku parowym, skracamy czas pieczenia o jakieś dwadzieścia procent. Dzieje się tak dlatego, że para wodna przenosi szybciej ciepło, niż robi to powietrze w klasycznym piekarniku. Dzięki temu nasze rachunki za prąd będą nieco niższe. Dodatkowo para wodna bardzo korzystnie wpływa na wygląd potraw oraz pozwala zachować im odpowiednią soczystość. Tak jak w przypadku klasycznych piekarników, tak i tutaj nie powinniśmy otwierać drzwiczek piekarnika parowego przed końcem pieczenia. Otwarcie ich na kilka sekund skutkuje nagłym spadkiem temperatury wewnątrz urządzenia, co może mieć fatalny wpływ na jakość danej potrawy. Szyba znajdująca się na froncie piekarnika „Electrolux” pozwoli nam z powodzeniem ocenić stan ciasta czy mięsa, które się piecze w środku. Warto tutaj także korzystać z programów do pieczenia, które są dostępne w określonych modelach tego typu urządzeń. Dzięki nim nawet mało wprawny kucharz albo kucharka przygotują coś naprawdę smacznego. Zarówno dno piekarnika jak i całe jego wnętrze nagrzewają się bardzo szybko, a więc odpada konieczność „nagrzewania” piekarnika, która z pewnością zużywa dodatkową ilość energii. Zakup nowoczesnego piekarnika parowego „Electrolux” będzie więc strzałem w dziesiątkę.
/Artykuł sponsorowany/