Witamina C (kwas askorbinowy) to rozpuszczalny w wodzie związek organiczny. Witamina C nie jest syntetyzowana przez organizm, dlatego musi być dostarczany z pożywieniem, gdyż jest regulatorem wielu reakcji biochemicznych i mechanizmów ochronnych. Niedobór witaminy c może prowadzić do rozwoju poważnych chorób, dlatego ważne jest monitorowanie diety, aby upewnić się, że otrzymujesz wystarczającą ilość kwasu askorbinowego.
Właściwości witaminy C
Witamina C jest jednym z kluczowych składników dla pełnego funkcjonowania organizmu. Kwas askorbinowy jest niezbędny dla zdrowia naczyń krwionośnych, naczyń włosowatych; bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i odpowiada za poziom hemoglobiny we krwi. Bez tego przeciwciała nie są produkowane. Kiedy układ odpornościowy jest przeciążony, witamina C pozwala na zwiększenie liczby białych krwinek – głównych obrońców naszego organizmu. Wzmacnia zęby i dziąsła, przyspiesza regenerację skóry w przypadku kontuzji.
Inne działanie witaminy C obejmuje:
- Wzmacnia funkcje immunologiczne organizmu
- Zwiększa elastyczność naczyń włosowatych i naczyń krwionośnych
- Przyspiesza procesy regeneracji;
- Aktywuje działanie enzymów trawiennych;
- Uczestniczy w produkcji białka kolagenowego – podstawy tkanki łącznej
- Wspomaga spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej
- Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- Pomaga łatwiej znosić chorobę. Kwas askorbinowy na przeziębienia i grypę działa przeciwzapalnie
Witamina C dla skóry twarzy
Nawet najbardziej spektakularnym makijażem trudno ożywić poszarzałą i pozbawioną życia skórę. Piękno zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i odpowiedniego doboru składników na każdą porę roku. Witamina C na twarz to jedno z głównych źródeł młodości i świeżości. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który blokuje działanie wolnych rodników uruchamiających procesy utleniania i starzenia. Ponadto składnik reguluje i stymuluje samodzielną produkcję kolagenu, dzięki czemu precyzyjnie zapewniona jest elastyczność i gładkość Twojej skóry. Oprócz tego:
- Chroni ściany naczyń krwionośnych i zmniejsza ich kruchość
- Wyrównuje koloryt i poprawia cerę
- Chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym
- Reguluje równowagę pH
- Doskonale nawilża
- Rozjaśnia ślady potrądzikowe i plamy starcze
- Poprawia strukturę skóry
- Odświeża i tworzy efekt naturalnego blasku.
Jakie pokarmy są bogate w witaminę C?
Do niemal wszystkich produktów przemysłowych dodawany jest kwas askorbinowy, będący źródłem witaminy C. W czym jest witamina C oraz gdzie jest jej najwięcej? Najwięcej witaminy c znajduje się w świeżych owocach i warzywach z upraw ekologicznych. Podczas gotowania i obróbki cieplnej produktów, a także podczas ich przechowywania witamina C oraz jej zawartość zmniejsza się. Pokarmy bogate w witaminę C:
- Cytryna
- Kiwi
- Brokuły
- Czerwona kapusta
- Pietruszka
- Czarna porzeczka
- Szczaw
- Papryka czerwona
- Truskawki
- Winogrona
Niektóre pokarmy zawierają specjalny enzym – oksydazę askorbinianową – antywitaminę, która zapobiega wchłanianiu witaminy C. Występuje w znacznych ilościach w cukinii i ogórkach, jednak obróbka cieplna (np. pieczenie) dezaktywuje ten enzym.
Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy
Codzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C zależy od wielu przyczyn: wieku, płci, wykonywanej pracy, stanu fizjologicznego organizmu (ciąża, karmienie piersią, obecność choroby), warunków klimatycznych, obecności złych nawyków. Choroba, stres, gorączka i narażenie na substancje toksyczne (dym papierosowy, chemikalia) zwiększają zapotrzebowanie na witaminę C. Udowodniono także ,że środki antykoncepcyjne obniżają poziom witaminy C we krwi i zwiększają jej dzienne zapotrzebowanie. Średnie zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 2 mg/kg masy ciała na dobę.
Wygodna suplementacja witaminy C w żelkach
Jeśli chcesz zacząć suplementować się witaminą C ale dodanie do swojej diety więcej owoców i warzyw, okazało się za trudne z powodu ograniczeń czasowych lub braku zainteresowania, to codzienne przyjmowanie suplementów multiwitaminowych może być dla Ciebie wskazane. Suplementy mają na celu dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, których organizm potrzebuje każdego dnia, a jednocześnie są łagodne dla podniebienia – moja tutaj o wygodnej formie witaminie C w żelkach. Chociaż witamina c w żelkach została pierwotnie opracowana dla dzieci, dorośli są również bardzo otwarci na tą formę suplementacji. Dzieje się tak, ponieważ są łatwe do spożycia i świetnie smakują.
/Artykuł sponsorowany/