Szatkowanie, tarcie, krojenie, dodawanie przypraw i warzyw, a na koniec udeptywanie bosymi stopami w kamionkach lub dębowych beczkach – mowa oczywiście o staropolskim sposobie na kiszenie kapusty. Przed laty ten rytuał gromadził całe rodziny, bliskich, znajomych i sąsiadów. Do tradycji nawiązali uczestnicy wielkiego kiszenia w świetlicy w Gogołowie.
Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Świdnicy oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Gogołowie w27 października po raz drugi już zaprosili na Wielkie Kiszenie Kapusty, które w połączeniu z przyśpiewkami, wyśmienitymi humorami, poczęstunkiem, ale także przygotowanymi przez uczestniczki i uczestników wyjątkowymi strojami, nawiązywało do pięknych i smacznych tradycji. Wydarzenie cieszy się dużymi zainteresowaniem, łączy i integruje pokolenia – podkreśla rzecznik gminy Świdnica Janusz Waligóra.
/opr. red./
fot. UG Świdnica