Jak otworzyć własną kawiarnię?
Branża gastronomiczna to niewątpliwie ciekawy i dochodowy sposób na biznes. Niestety wciąż spotykamy się z tym, iż wiele osób decyduje się wejść na rynek, nie uwzględniając ryzyka, jakie wiąże się z prowadzeniem własnego punktu gastronomicznego. Na każdym kroku otwierają się nowe restauracje i kawiarnie, a to zaś sprawia, iż konkurencja ciągle rośnie. Decydując się na prowadzenie kawiarni, warto rozpocząć od przygotowania dobrego biznesplanu. Zaplanowanie niezbędnych do prowadzenia punktu źródeł finansowania oraz wszelkiego rodzaju kosztów inwestycyjnych to absolutna konieczność. Bez tego ani rusz! Wówczas będziecie mogli przejść do rzeczywistych działań. Jeżeli udało wam się znaleźć lokal spełniający wymogi sanitarne, tym samym dysponujecie kapitałem własnym – nie pozostaje nic innego, jak postawić pierwszy krok.
Otwieranie własnego lokalu gastronomicznego nakłada bowiem na przyszłych właścicieli konieczność rejestracji działalności gospodarczej. Poprzez złożenie wniosku o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej uzyskacie pełne prawo do wejścia na rynek i generowania zysków. W terminie 7 dni od złożenia wniosku należy również złożyć druk ZUA lub ZZA w ZUS-ie oraz zarejestrować potencjalnych pracowników. Co jeszcze musicie wiedzieć, otwierając własną kawiarnię?
Otwarcie kawiarni a sanepid
Branża gastronomiczna została objęta odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Co to tak naprawdę oznacza? Jeszcze zanim rozpoczniecie pierwsze prace remontowe, musicie bezwzględnie uzyskać zgodę sanepidu na prowadzenie działalności tego typu. Wybrany przez was lokal – o ile wcześniej nie został zaadaptowany pod gastronomię, musi spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne, co często wiążę się z dodatkowymi kosztami. Mowa tutaj oczywiście o kwestiach, takich jak wysokość sufitu, dostęp do światła naturalnego czy wykończenie lokalu. Jeśli lokal nie będzie zgodny z aktualnie obowiązującymi rozporządzeniami, istnieje spore prawdopodobieństwo, iż nie uzyskacie pozytywnej opinii w trakcie odbioru lokalu. Co istotne, należy także stworzyć profesjonalny projekt technologiczny kawiarni, w którym zostaną zawarte powyższe informacje. Projekt technologiczny kawiarni stanowi podstawę do podjęcia dalszych działań i to właśnie od niego zależy, kiedy zaczniecie parzyć pierwszą kawę dla nowych klientów.
Kasa fiskalna – czy to konieczne?
Tak, tak i jeszcze raz tak! Zgodnie z nowelizacją ustawy istnieje obowiązek ewidencjonowania sprzedaży na kasie fiskalnej online, która umożliwia bezpośrednią wymianę danych o sprzedaży z Centralnym Repozytorium Kas. Każda przeprowadzona transakcja musi zostać zarejestrowana już pierwszego dnia prowadzenia własnej działalności. Bez wyjątków! Niemniej możecie skorzystać ze specjalnej ulgi na zakup kasy fiskalnej o wartości 90% ceny netto. Maksymalna kwota do odliczenia wynosi 700 złotych.
Własna kawiarnia – jakie pozwolenia są potrzebne?
O tym, że rejestracja działalności w CEIDG oraz projekt technologiczny kawiarni to konieczność, już wiecie. Niemniej prowadzenie własnego punktu gastronomicznego wymaga również uzyskania kilku pozwoleń. I choć koncesja na alkohol w waszym przypadku raczej nie będzie potrzebna, sytuacja wygląda nieco inaczej, gdy mówimy o odtwarzaniu muzyki. Otóż odtwarzanie muzyki w lokalu bez wcześniejszej zgody jest nielegalne, tym samym może skutkować otrzymaniem wysokiej kary. Aby tego uniknąć, należy uiścić opłatę jednorazową lub w trybie miesięcznym do ZAiKS-u.
/Artykuł sponsorowany/