Wybór między olejem a masłem
Jedną z najbardziej kontrowersyjnych kwestii w świecie naleśników jest to, czy używać oleju czy masła na potrzebę smażenia. Oba te tłuszcze doskonale zapobiegają sklejaniu się naleśników. W rezultacie decyzja między rzekomo opiera się głównie na osobistych upodobaniach.
Większość osób używających oleju broni swojej decyzji twierdząc, że nie wpłynie on na smak naleśników. Ponadto olej ma dość wysoki punkt dymienia. Nawet jeśli teoretycznie nie powinno się smażyć naleśników na wysokim poziomie, dobrze wiedzieć, że nie otrzymasz przypalonego smaku.
Dzięki użyciu masła naleśniki zyskują niezwykłą konsystencje i smak. Z drugiej strony musisz zachować szczególną ostrożność, aby uniknąć spalenia. Masło, w przeciwieństwie do wielu olejów, ma niską temperaturę dymienia, co oznacza, że może ulegać degradacji nawet w umiarkowanie wysokich temperaturach.
Na szczęście zrobienie masła klarowanego jest prostym rozwiązaniem, aby uniknąć tego zwykłego problemu. To po prostu normalne masło z usuniętymi kawałkami mleka, dla tych, którzy wcześniej się z nim nie spotkali. Umożliwia to uzyskanie masy o większej temperaturze dymienia i wyrazistej konsystencji. Bez problemów znajdziesz je w większości sklepów.
Poziom natężenia ognia
Nastaw piekarnik na najniższą temperaturę, chociaż patelnia musi być gorąca przed wylaniem ciasta naleśnikowego! Pamiętaj, że przygotowujemy delikatne naleśniki! Preferowana jest niska lub średnia temperatura, aby uzyskać wyrazisty i złocisty wygląd na brzegach.
Rozpoczęcie od przegrzanej płyty nie spowoduje odpowiedniego podgrzania naleśników. Cieplejsze patelnie mogą również zwiększyć prawdopodobieństwo ich przywierania do powierzchni patelni.
Najlepszym sposobem na zmierzenie temperatury patelni jest nalanie małego „ofiarnego” naleśnika na środek patelni. Po minucie odwróć go i sprawdź, czy ładnie wygląda (i smakuje). Możesz kontynuować, gdy będziesz z niego zadowolony.
Smażenie w piekarniku
Jeśli chcesz całkowicie pominąć smażenie naleśników na kuchence, zamiast tego upiecz je. Tak, jest do koncepcja do rozważenia.
W przepisach większości szefów kuchni zalecana jest dobrze nasmarowana patelnia zapobiegająca przywieraniu. Jeśli wykorzystamy inne naczynie, to może dojść do pęknięć na powierzchni.
Podsumowanie
Każdy początkujący entuzjasta gotowania może usmażyć idealne naleśniki, jeśli wie, co robi. Podstawą jest oczywiście wysokiej klasy patelnia, np. wykonana z teflonu. Nierealistyczne jest oczekiwanie, że stare i zaniedbane danie tego rodzaju pomoże nam w prawidłowym przygotowaniu posiłku. Jeśli oczekujemy wysokiej jakości potrawy, to w konsekwencji należy używać adekwatnego sprzętu kuchennego i, oczywiście składników.
/Artykuł sponsorowany/