Potrawy, które gościły na stołach wielokulturowej Świdnicy były jednymi z bohaterów spotkania w Muzeum Dawnego Kupiectwa, które włączyło się w organizację Dni Dziedzictwa. W tym roku spotkania z historią poświęcone są dawnym smakom.
Gośćmi specjalnymi sobotniego spotkania byli Rafael i Dorin Blau z Fundacji „Nasz Dom Żyje-2004”, która opiekuje się Synagogą „Rutika” w Dzierżoniowie, którzy opowiedzieli o historii i zwyczajach związanych z kuchnią żydowską. Po prelekcji można było spróbować tradycyjnych żydowskich potraw, ale na stole pojawiły się także dania kuchni greckiej, z Kresów Wschodnich, romskiej i staropolskiej. Taki wybór nie był przypadkowy. Po wojnie w Świdnica stała się domem dla Greków, Ormian i przesiedleńców zza wschodniej granicy. Potrawy przygotowały specjalistki – panie ze Stowarzyszenia Przyjaciół Bystrzycy Górnej „Trzy sosny”.
Niedziela z kolei poświęcona będzie tradycji piwowarskiej o której opowie Dyrektor Muzeum Dawnego Kupiectwa – dr Dobiesław Karst, natomiast podczas kolejnej prelekcji, wygłoszonej przez Karola Głębockiego, domowego piwowara i pracownika browaru w Bielawie, można się będzie dowiedzieć, jak nawarzyć sobie piwa w domu oraz poznać tajniki współczesnego piwowarstwa.
12.09.2021 r. (niedziela) o godz. 15.00- „Dawny smak i sposób warzenia najwspanialszego trunku średniowiecznej Europy” – prelekcja połączona ze zwiedzaniem ekspozycji piwowarskiej, prowadzenie – dr Dobiesław Karst, wstęp wolny.
12.09.2021 r. (niedziela) od. godz. 16.00 – „Jak nawarzyć sobie piwa? Tajniki współczesnego piwowarstwa”, prelekcja, prowadzenie – Karol Głębocki, wstęp wolny.
Od godz. 11.00 do 17.00 – indywidualne zwiedzanie Muzeum Dawnego Kupiectwa, wstęp wolny
Wszystkie wydarzenia odbywać się będą z zachowaniem obowiązujących wymogów sanitarnych.
Zdjęcia Dariusz Nowaczyński