Drip cake
Pod tą enigmatyczną nazwą kryje się absolutny hit ostatnich lat. Metoda ozdabiania tortów typu drip cake polega na takim użyciu polewy, że tworzy się efekt spływających kropli. Używa się do tego najczęściej polewy czekoladowej lub białej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nadać jej koloru dowolnym barwnikiem. Jak to zrobić? Najlepiej użyć większej łyżki, typu chochla, naczynia, które pozwoli nam kontrolować ilość płynu. Polewę trzeba wylewać powoli, precyzyjnie, by odpowiednio kontrolować tworzące się płynące krople. Efekt końcowy zależy już tylko od Twojej wyobraźni – możesz dowolnie ozdobić ciasto dodatkami, na przykład liofilizowanymi owocami.
Masa cukrowa i marcepanowa
Masa cukrowa i marcepanowa to dekoracje cukiernicze, które są stosunkowo plastyczne i dzięki nim łatwo tworzyć wzory, ozdoby, a nawet figurki. Jak ozdobić w ten sposób tort? Trzeba rozwałkować masę na stolnicy (możemy wspomóc się cukrem pudrem) do grubości około 0,5 cm, a następnie nałożyć ją na schłodzony tort i wyrównać szpatułką.
Nietypowe dekoracje cukiernicze, czyli wzory, ozdoby i napisy
Jeżeli tworzymy tort na specjalną okazję, na przykład na urodziny dziecka, może nam zależeć na nieco większym szaleństwie. Świetnie się do tego nadadzą ozdoby w postaci flag czy kwiatów na wykałaczkach, napisów na pergaminie czy gotowych mas czekoladowych z postacią ulubionego bohatera z kreskówki.
Duży wybór tego typu produktów znajdziemy w sklepie Republika smaku.
Naked cake z owocami, czyli nieoczywisty hit
Owoce na torcie i ogólnie w ciastach są zawsze w modzie. Często dekoruje się nimi krem, ale świetnym i dość oryginalnym pomysłem jest tzw. naked cake, czyli ozdabianie „gołego” ciasta owocami typu kawałki truskawek, malin czy kiwi. Sekret w tym sposobie ozdabiania tortu tkwi w takim ukrojeniu owoców, żeby z niego po prostu nie spadły. Tego typu ciasta są uwielbiane przez osoby, dla których liczy się wartość kaloryczna, gdyż są one mniej tuczące.
Kwiaty
Kwiaty potrafią spektakularnie wyglądać na tortach, a do tego niektóre można zjeść! Najpopularniejsze kwiaty, które można wykorzystać do ozdobienia tortów to bratki, nasturcje, niezapominajki, aksamitki czy ogóreczniki. Wybierając gatunek trzeba wziąć pod uwagę to, by dobrze komponowały się z innymi elementami i współgrały ze smakiem.
Tort można także ozdobić kwiatami niejadalnymi, ale wtedy trzeba odpowiednio zabezpieczyć łączenie, czyli na przykład łodyżkę.
Klasyczne ozdoby do tortów, czyli krem, lukier i czekolada
Dekorując ciasta, warto też postawić na klasykę i użyć kremu, lukru lub po prostu czekolady. Dadzą świetny efekt zarówno razem, jak i w pojedynkę.
Krem można wykonać samodzielnie lub kupić gotowy, ale tylko taki wysokiej jakości z naturalnych składników. Nakładanie go ułatwi specjalna łopatka cukiernicza. Taki krem stanowi świetną bazę do dalszych ozdób, dobrze będą się na nim prezentowały na przykład świeże owoce.
Lukier również można w prosty sposób stworzyć samodzielnie (wystarczą nawet tylko dwa składniki – cukier puder i sok z cytryny wymieszane razem) lub kupić gotowy w szerokiej gamie kolorów. Nada się do tworzenia wzorków czy napisów. Za pomocą rękawa cukierniczego można z niego zrobić prawie wszystko.
Czekolada potrafi nadać tortowi dostojności. Można ją stopić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto w dowolny sposób, lub użyć kawałków do aranżacji ciekawego projektu.
Twórz wspaniałe torty!
Te 6 propozycji dekorowania tortów sprawią, że Twoje wypieki będą budziły podziw i jednocześnie będą smaczne. To do pracy!
/Artykuł sponsorowany/