W wielu suplementach diety możemy znaleźć błonnik. Jest on tym składnikiem, który wpływa na działanie układu pokarmowego, a także pomaga w odchudzaniu się. Jak jednak przyjmować błonnik tak, aby zobaczyć oczekiwane rezultaty jak najszybciej?
Błonnik, czyli włókno pokarmowe to określenie na różne substancje, zwykle pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. Błonnik składa się z różnych substancji, między innymi z celulozy, śluzów, gumy, pektyn, ligniny.
Właściwa ilość błonnika pokarmowego w diecie jest bardzo ważna. Nie powinniśmy jednak przyjmować go zbyt dużo, ponieważ także wtedy może on negatywnie odbić się na zdrowiu.
Błonnik przyczynia się między innymi do:
- obniżenia ciśnienia tętniczego krwi
- zmniejszenia ilości trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi
- zmniejszenia poziomu glukozy we krwi oraz zapotrzebowania na insulinę
- poprawy perystaltyki jelit
- wyregulowania rytmu wypróżnień
- zmniejszenia uczucia głodu, ponieważ pęcznieje w żołądku
- rozwoju korzystnych bakterii jelitowych
Pokarmy bogate w błonnik oraz suplementy diety zalecane są głównie osobom otyłym, z cukrzycą, miażdżycą czy kamicą żółciową. Nie powinny jednak stosować go zbyt dużo osoby ze stanami zapalnymi żołądka, trzustki, jelit, dróg żółciowych, przy wrzodach i niedoborach witamin, składników mineralnych i białka.
Główne źródła błonnika
Błonnik dostępny jest przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych, owocach, warzywach oraz w nasionach roślin strączkowych. Nie zawierają go z kolei tłuszcze, jaja, mleko, mięso, alkohole.
Błonnik możemy dostarczać też do organizmu wraz z odpowiednimi suplementami diety – wówczas odchudzanie może być jeszcze skuteczniejsze.
Pamiętajmy o tym, że przy zażywaniu błonnika bardzo ważne jest picie dużej ilości wody. Wynika to z faktu, że błonnik wiąże dużo wody i wtedy, gdy nie będziemy pili jej wystarczająco dużo, możemy doprowadzić nawet do problemów z układem pokarmowym – nieżytów, zaparć.
Nie powinniśmy też przekraczać dziennej dawki błonnika zalecanej przez producenta suplementów – w przeciwnym przypadku także możemy doprowadzić do dolegliwości brzusznych oraz do zmniejszenia wchłaniania witamin i minerałów, w tym żelaza, cynku i wapnia. Strona naszego francuskiego partnera: https://www.snbpc.pt/fr/
/artykuł sponsorowany/