Jeszcze w tym roku rozpocznie się budowa restauracji, która jako pierwsza w Świdnicy będzie miała własną linię produkcji piwa. Stylizowany budynek stanie u podnóża Fleszy Nowomłyńskiej, na skrzyżowaniu ulic Pionierów Ziemi Świdnickiej i Śląskiej.
Dwupoziomowa restauracja z tarasem, salą konferencyjną i pokojami pensjonatowymi będzie wyglądem nawiązywała do dawnych zabudowań gospodarczych młyna, który został rozebrany kilkadziesiąt lat temu. Projekt powstał pod nadzorem konserwatora zabytków. Musiał wkomponować się w stojące nieopodal budynki hali sportowej i Hotelu Sportowego.
Inwestycji podjął się mieszkaniec Świdnicy. Chce przywrócić choćby symbolicznie tradycje piwowarskie miasta. Linia do warzenia piwa zostanie ulokowana w piwnicy. Restauracja chce promować lokalne produkty. Cały budynek będzie miał 2 tysiące m2.
Inwestor stara się o unijną dotację. Jeśli ją otrzyma, restauracja będzie gotowa za 3 lata. Bez tego wsparcia obiekt będzie powstawał etapami przez około 4 – 5 lat.
asz