Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Śledziki na ostatki

Czary Penelopy: Śledziki na ostatki

0

Ostatki są dla mnie okazją, by zorganizować coroczną imprezę, która stała się już swoistym „festiwalem śledzia”. Zaczęło się to jeszcze w czasach studenckich, gdy śledzie nie były najważniejszą potrawą na stole. Z czasem jednak ich smak i podanie zaczęło odgrywać coraz większą rolę. Te, które dziś wam proponuję, robię najczęściej.

śledź w śmietanie z koperkiem:

słoik śledzi wiejskich

1 duża cebula czosnkowa

pęczek koperku

1duży jogurt naturalny

sok z cytryny

trochę soli

Śledzie odsączyć z zalewy, cebulę ze słoika wyrzucić. Śledzie pokroić na ok.2 cm kawałki włożyć do miski. Cebulę pokroić w piórka, posolić, umieścić na sicie. Po 15 minutach zlać wodą i cebulę dodać do śledzi. Koperek drobno posiekać, dodać do śledzi, dolać jogurtu naturalnego (sos nie może być za rzadki), doprawić sokiem z cytryny i włożyć do lodówki

śledzie w zalewie

1 kg śledzi matjasów

8 małych cebul

zalewa:

pół szklanki octu 10%

4-5 szklanek wody

2łyżeczki gorczycy

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

2 liście laurowe

6-8 ziarenek ziela angielskiego

Zalewę zagotować, spróbować i ewentualnie doprawić. Do zagotowanej zalewy (po wyłączeniu ognia) dodać pokrojoną w plastry cebulę i odstawić do wystygnięcia. Do zimnej zalewy dodajemy dobrze wymoczone w zimnej wodzie śledzie. Odstawiamy w zimne miejsce na 12 godzin. Tak przygotowane śledzie można podawać razem z zalewą lub odsączyć płyn, a śledzie z cebulą posypać czarnym świeżo zmielonym pieprzem i zalać olejem lub podawać z sosem majonezowo- śmietanowym. Do śledzi w śmietanie można dodać pokrojone jabłko, całość wymieszać i odstawić na kilka godzin.

sałatka z orzechami

słoik śledzi w occie (pokrojonych w małe kawałeczki)

garść posiekanych orzechów włoskich

1 pokrojona papryka marynowana

1 mała cebula drobno posiekana

majonez

pieprz

Składniki wymieszać dodać majonezu, doprawić dużą ilością czarnego pieprzu. Przed podaniem dobrze schłodzić.

Śledzie w musztardzie i ketchupie

½ kg śledzi matjasów

słoik musztardy (ulubionej oprócz francuskiej)

ulubiony ketchup ( ja lubię pikantny)

małe cebule pokrojone w plasterki (ilość plasterków= ilości kawałków śledzi)

sok z cytryny

pieprz

olej

Śledzie dobrze wymoczyć w wodzie. Pokroić na 3 cm kawałeczki. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć na sicie wrzątkiem, następnie obficie polać sokiem z cytryny i zostawić. Do głębokiego półmiska wyłożyć warstwę ketchupu – tak by całe dno półmiska było zalane ketchupem. Układać ciasno obok siebie kawałki śledzi. Na śledzie kładziemy warstwę musztardy, a na musztardę odsączone plastry cebuli, doprawiamy pieprzem. Następnie warstwa ketchupu, śledzi, musztardy, cebuli – do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem, zabezpieczamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 12h.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułMajstersztyk The Positive
Następny artykułPolecamy: Umberto Eco „Historia piękna”