Uszczelniają kanał pod Parkiem Centralnym

Uszczelniają kanał pod Parkiem Centralnym

0
PODZIEL SIĘ

Korzystając z trwającej rewitalizacji Parku Centralnego, świdnickie wodociągi zabrały się za remont bardzo ważnego odcinka miejskiej kanalizacji. Postanowiono skorzystać z najnowocześniejszej technologii, dzięki której ścieki nie będą miały prawa wybić lub przeciec, zanieczyszczając pobliską Witoszówkę. Inwestycja powinna się zakończyć jeszcze w tym tygodniu.

Około 600-metrowy odcinek kamionkowego kanału od dawna wymagał naprawy. – Występujące na jego przebiegu rozszczelnienia i samowolne odprowadzenia mogły skutkować przedostawaniem się ścieków do pobliskiego stawu na Witoszówce i wywoływały częste niedrożności – mówi Witold Tomkiewicz, rzecznik spółek miejskich. Do powstania spękań przyczyniły się między innymi korzenie drzew, wrastające w miejscach łączenia rur.

Do uszczelnienia i wzmocnienia przeznaczono odcinek od ronda u zbiegu ulic Sprzymierzeńców i Pionierów do placu Ludowego. – Kanał jest ważny dla tej części miasta, bo odprowadza ścieki z całej ul. Pionierów, z większości budynków położonych pomiędzy ul. Pola Droga a Wałbrzyską oraz z przepompowni ścieków w Witoszowie – wylicza Tomkiewicz. Po wykonaniu szczegółowej analizy postanowiono skorzystać na nowoczesnej techniki, która pozwoli szybko uporać się z remontem i nie będzie wymagała dodatkowych prac ziemnych na terenie parku.

Zastosowano bezwykopową metodę uszczelnienia z użyciem termoutwardzalnego rękawa z nasączonej żywicami poliestrowymi włókniny poliestrowej. Rękaw – dobrany do średnicy i długości naprawianego odcinka, dowożony jest na miejsce w lodowej okładzinie i następnie za pośrednictwem specjalnej wieży instalowany w kanale. Po tym rękaw napełnia się od środka wodą pod ciśnieniem, co powoduje dociśnięcie rękawa do ścian kanału. Wodę następnie podgrzewa się, by wywołać utwardzenie żywic i schładza, by zakończyć proces. Powstaje szczelna, mocna i długowieczna „wkładka” – tłumaczy Tomkiewicz.

Cała operacja odbyła się bez utrudnień dla mieszkańców. Ścieki zostały ujęte powyżej naprawianego odcinka, i przepompowane prowizorycznym rurociągiem na powierzchni za niego. Ten remont stanowił domknięcie wcześniej naprawionych odcinków przy pl. Ludowym i Drzymały oraz pod ul. Polna Droga – wyjaśnia Agnieszka Prątkielewicz z działu Inwestycji i Rozwoju Świdnickiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji.

Remont został sfinansowany ze środków przedsiębiorstwa. Jego koszt to 513 tys. złotych.

/ŚPWiK, opr. mn/