Skwer przy ul. Wałowej przechodzi remont

Skwer przy ul. Wałowej przechodzi remont [FOTO]

1
PODZIEL SIĘ

Trwa rewitalizacja skweru przy ul. Wałowej. Zadanie zostało zgłoszone i wybrane przez mieszkańców Świdnicy, w ramach zeszłorocznej edycji budżetu partycypacyjnego. Wyremontowany plac zyska posadzkową fontannę, nowe nasadzenia i aranżację przestrzeni.

W ramach budżetu obywatelskiego na zadanie przeznaczono środki w wysokości 256 tys. zł. Miasto podjęło jednak decyzję o kompleksowym remoncie tego miejsca, zwiększając koszty inwestycji do kwoty 745 tys. zł.

Posadzkowa fontanna, nowe nasadzenia, ciekawa aranżacja parkowej przestrzeni – to wszystko zacznie cieszyć oczy świdniczan już wiosną i mam nadzieję, że będzie to kolejny skwer, który chętnie będą odwiedzać mieszkańcy – mówi prezydent, Beata Moskal-Słaniewska.

W ubiegłym roku przeprowadzono karczowanie drzew i krzewów oraz korekcje drzew. W tym roku wykonano sieć zasilania podziemnego oświetlenia parkowego i położono kabel zasilający szafkę sterowania fontanny. W ramach zadania przebudowywano także układ drogowy od strony ul. Wałowej. Przygotowano również przyłącza wodociągowe i kanalizacyjne związane z funkcjonowaniem fontanny.

W tej chwili trwają jeszcze pozostałe roboty, niezbędne do całościowej rewitalizacji skweru tj. budowa fontanny oraz wykonanie alejek w obrębie skweru. Następnie przeprowadzona będzie renowacja pozostałości pomnika, montaż elementów małej architektury oraz wiosną – nasadzenie zieleni. Teren objęty zostanie monitoringiem.

/Magdalena Dzwonkowska, rzecznik prasowy UM Świdnica/

  • Obserwator

    No i fajnie!