Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Warzywa pod kruszonką

Czary Penelopy: Warzywa pod kruszonką

0

Po świątecznych rarytasach postanowiłam zaserwować rodzince obiad lekki, warzywny oraz łatwy i szybki w przygotowaniu. Były to warzywa pod chrupiącą pierzynką z bułczanych okruchów z dodatkiem parmezanu i ziaren słonecznika. Chyba każdy z was zna crumble, czyli owoce pod kruszonką. Przepis już podawałam dwukrotnie jako pomysły na lekki deser. Tym razem przygotowałam wytrawną wersję – warzywną jako danie główne. O tej porze roku wykorzystałam warzywa mrożone. Polecam zwłaszcza tym, którzy poczynili jakieś noworoczne postanowienia związane z dietą…

warzywaPotrzeba:
2 opakowania warzywnej mieszanki, w której skład wchodziły: marchew, brokuły, kalafior, fasolka szparagowa
2 gałązki pomidorków koktajlowych
1 cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
papryka chilli w proszku

Kruszonka:
miseczkę okruchów z bułki
3-4 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
3-4 łyżki oliwy

Mieszankę warzywną podgotowałam na parze przez około 3-4 minuty. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy, wrzuciłam cebulę, wymieszałam, chwilę dusiłam na „małym ogniu”, dodałam drobniutko posiekany czosnek, dorzuciłam podgotowane warzywa, wymieszałam całość. Doprawiłam solą i pieprzem. Przełożyłam do ceramicznego naczynia do zapiekania. Na wierzchu rozsypałam umyte pomidorki koktajlowe. Przygotowane okruchy wymieszałam z parmezanem i oliwą, tak aby oliwa otuliła każdą kruszynkę. Wysypałam na warzywa. Włożyłam do nagrzanego do 180° piekarnika i zapiekałam 30 minut. Zachowajcie czujność. Kruszonka powinna się jedynie zezłocić.

Smacznego!
Penelopa R ybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułMałki w podróży: Złoty Szczecin w pięciu odsłonach
Następny artykułWyburzą budynek przy dworcu [FOTO]