Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Ryba na warzywach

Czary Penelopy: Ryba na warzywach

0

Smaczny i niskokaloryczny obiad, który uwielbiają moje córki. Prostota i lekkość. Dobra ryba ugotowana na parze, ułożona na kobiercu w ten sam sposób potraktowanych warzyw, polana odrobiną masła i posypana kawałeczkami jajka na twardo. Taki obiad często pojawia się na naszym stole. Wszyscy lubimy ryby w każdej postaci. Nawet w takiej – niskokalorycznej odsłonie.

ryba

A oto, jak rybę z warzywami dosłownie w 15 minut można przygotować.

Potrzeba:

4 Filety ulubionej ryby np. dorsza czy mintaja

sól, pieprz

sok z cytryny

bukiet warzyw mogą to być warzywa mrożone (duża paczka)

lub świeże miks (brokuły, kalafior, marchew, fasolka szparagowa, brukselka, groszek)

4 jajka ugotowane na twardo

25 g masła

Filety ryby lekko solę, obsypuję pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. Do garnka, w którym będę gotowała na parze wkładam specjalne sito do w.w. sposobu gotowania. Wlewam wodę (taką ilość, by nie wystawała ponad powierzchnię sita. Gdy woda się zagotuje, wysypuję warzywa a na nich układam filety ryby. Przykrywam i gotuję 6-8 minut. Warzywka muszą być jędrne a ryba powinna zachować fason. Jeśli nie macie wcześniej ugotowanych jaj, jest to idealny moment, by i one równolegle się ugotowały. Gdy oba zestawy są ugotowane, w rondelku topię masło na małym ogniu, żeby się nie spaliło. Rybę z warzywami wykładam na talerze. Posypuję każdą porcję posiekanym jajkiem na twardo, polewam masełkiem, ewentualnie doprawiam do smaku i podaję.

Można posypać danie szczypiorkiem, koperkiem lub posiekaną natką pietruszki. Ja zazwyczaj poprzestaję na takiej kompozycji i nie dodaję ani ziemniaków ani ryżu ani kaszy. Moim zdaniem nie trzeba. Ma być lekko i wiosennie.

Smacznego

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułObsesyjna Biblioteczka Agnieszki: Kryminał w rozkwicie
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Życie lnu