Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Nugetsy na sałacie

Czary Penelopy: Nugetsy na sałacie

0

Nugetsy to jedyna (oprócz lodów) potrawa, którą moje dzieci zjadają w popularnej sieci fast food. Tego typu „kotleciki” drobiowe uwielbiają chyba wszystkie dzieciaki. Któregoś dnia – zamiast robić klasyczne kotlety z piersi kurczaka – postanowiłam zrobić właśnie takie malutkie nugetsy na obiad. Miałam akurat opakowanie miksu sałat z roszponką. Przygotowałam sałatę, z dodatkiem pomidorów, ogórka, cebuli, obficie skropiłam cytryną, lekko posoliłam i popieprzyłam  oraz polałam olejem z pestek winogron. Całość wymieszałam. Rozdzieliłam sałatę na 4 talerze. Na wierzch każdej porcji położyłam kilka nugetsów. Oddzielnie podałam sos czosnkowy. Towarzystwo zajadało aż miło. Jak oznajmiły mi córeczki, moje domowe nugetsy wyszły 100 razy smaczniejsze niż kupowane:) Ten przychylny komentarz spowodował, że zrobiłam je któregoś dnia, gdy odwiedził nas mały gość – wielki smakosz nugetsów. Obawiałam się, że takie domowe mu nie zasmakują (ze względu na brak „ulepszaczy smaku”), ale również zajadał je ze smakiem, maczając w ketchupie, a mi serce rosło z radości, że udało mi się go ugościć.

 Danie dla 4 osób:

*  2 piersi z kurczaka

*  1 jajko

*  1 szklanka płatków kukurydzianych rozdrobnionych

*  1 szklanka bułki tartej

*  ząbek czosnku

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 1 łyżka oliwy lub oleju do marynaty

* olej do smażenia

*  sól

dip:

*  1 łyżka majonezu,

*  1 kubeczek jogurtu

*  1 łyżeczka soku z cytryny

*  1  ząbek czosnku

*  sól

*  pieprz

 sałata:

*  miks sałat – 1 opakowanie

*  pół ogórka pokrojonego w dużą kostkę

*  garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki

* opcjonalnie oliwki

*  sól

*  pieprz do smaku

*  sok z cytryny do smaku

*  kilka łyżek oleju np. z pestek winogron

PS. zamiast dipu można podać ketchup

Pierś z kurczaka pokrój na podłużne paski, a paski jeszcze na pół – powstaną wtedy małe prostokąciki. Włóż do miski, oprósz solą, pieprzem, słodką papryką, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, skrop oliwą lub olejem dokładnie wymieszaj, wmasuj przyprawy w mięso i włóż do lodówki na 30 minut. Płatki kukurydziane pokrusz na mniejsze kawałeczki  i przesyp na duży talerz. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj panierkę. W miseczce roztrzep jajko. Kawałki kurczaka obtaczaj w jajku, następnie w panierce. Usmaż w rondlu na głębokim oleju na rumiano lub rozłóż nugetsy na brytfannie, skrop olejem i piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Składniki sałatki mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, polewamy olejem. Dzielimy na porcje. Na wierzch każdej porcji kładziemy kilka nugetsów.

Składniki dipu mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy go w oddzielnej miseczce. Nugetsy maczamy w dipie i zajadamy. Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

 

Poprzedni artykułZnanenieznane.pl: Królestwo kwiatów w Wojsławicach
Następny artykułLudzie z pasją: Zbigniew Gryzgot