Strona główna Blogi Czary Penelopy: Niedzielny deser

Czary Penelopy: Niedzielny deser

0

Zwieńczeniem niedzielnego obiadu, na który zaprosiliśmy mojego brata z rodziną, był deser jogurtowy z kiwi. Bowiem jak mawia nasz przyjaciel: porządny obiad musi zakończyć się deserem.

deser kiwi

A ponieważ obiad był obfity i kaloryczny, postanowiłam przygotować coś lekkiego. W koszyku z owocami miałam akurat dojrzałe kiwi i to one zainspirowały mnie do przygotowania deseru dla moich gości. Domowa granola stojąca w szklanym pojemniku na blacie w kuchni nęciła swoimi prażonymi ziarenkami i było wiadomo, że w połączeniu z owocami, będzie strzałem w dziesiątkę. Brakującym ogniwem był już tylko gęsty jogurt. Całe trio zachwyciło biesiadników, nie powodując uczucia przesytu.

 Dla 6 osób potrzeba:

6 dojrzałych kiwi

1,5 dużego kubka greckiego jogurtu

1 łyżkę cukru pudru

szklankę granoli lub musli, pokruszonych owsianych ciasteczek lub podprażonych z miodem płatków owsianych czy orzechów.

Owoce obrałam i zmiksowałam z cukrem pudrem. Nakładałam do pucharków naprzemiennie owoce, jogurt, ziarenka, owoce, jogurt, ziarenka – aż do wyczerpania produktów.

 Deser był uwieńczeniem tego miłego popołudnia. A za oknem szalała zima, zasypując świat białym puchem.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPolecamy: Keri Smith „To nie jest książka”
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Mezalians