Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Letni bukiet….warzyw

Czary Penelopy: Letni bukiet….warzyw

0

Świeże, soczyste kalafiory i brokuły to również kwiaty, z których można zrobić  bardzo smaczny bukiet obiadowy. Wystarczy dodać do nich  żółtą lub zieloną fasolkę szparagową, soczyste czerwone pomidory, delikatne avocado, młode ziemniaczki. Każde kolejne warzywo nie tylko uatrakcyjni wygląd bukietu, ale też doda mu smaku. Korzystajmy w sezonie ze świeżych warzyw!  Same w sobie są esencją smaku, duszą letnich obiadów. Rozgrzane latem, słońcem, zwilżone deszczem  zachwycą każdego.



Potrzebujemy:

kalafior/brokuły lub i jedno, i drugie
½ kg fasolki szparagowej
8 młodych ziemniaków,

1-2 mięsiste pomidory pokrojone w ósemki
masło
1/2 szklanki bułki tartej (lub sezamu, otrębów pszennych lub owsianych)
cukier, sól, pieprz – do smaku

zielony koperek

zielona cebulka

Przygotowanie:

Młode ziemniaki myjemy, oskrobujemy ze skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Kalafior i brokuły także myjemy i dzielimy na różyczki. Proponuję ugotować je na parze, Można też  wrzucić je do dużego garnka z osolonym wrzątkiem.  Gotujmy przez około 5-8 minut; warzywa mają być miękkie, ale jędrne.

Na suchej patelni zrumieniamy tartą bułkę. Dodajemy masło i chwilę podgrzewamy. Gotowe warzywa odcedzamy, wykładamy na półmisek i polewamy gęstą, maślaną zasmażką z bułką tartą.

W ten sam sposób można zrumienić sezam lub dowolne otręby. Do tego szklanka kwaśnego mleka, maślanki lub jogurtu i pyszny, zdrowy obiad gotowy.

Zamiast masełka i bułeczki – proponuję sos winegret, który również świetnie się komponuje z proponowanym bukietem:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz

Sól i musztardę ucieramy z octem, dodajemy pieprz, oliwę i energicznie mieszamy aż powstanie jednolita emulsja. Najłatwiej jest to zrobić zamykając wszystkie składniki w słoiku i energicznie go potrząsając. Sos można wzbogacić czosnkiem, drobno posiekaną szalotką lub ziołami: bazylią, oregano, tymiankiem, rozmarynem.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułJak zostać zwyczajnym „świętym”
Następny artykułTkanie życia: Małgorzata Jaśkowiak