Czary Penelopy: Dżem z moreli

Czary Penelopy: Dżem z moreli

0
PODZIEL SIĘ

No i doczekały się morelki na swoją kolej.  Na pewno zdążycie zrobić sobie kilka słoiczków tego najprostszego z dżemów.

dżem morelowyMorele zdają się być wręcz stworzone do tego, by je zamknąć w słoikach i w zimowy, ponury ranek wpuścić do domu smak i aromat lata. Dżemik, najsmaczniejszy jest z dojrzałych, pełnych słońca owoców. Przepis najłatwiejszy z łatwych.

Potrzeba:
1kg moreli
1/2 kg cukru
1łyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1/2 małej cytryny

Morele umyłam, pokroiłam na ćwiartki, usunęłam pestki. Włożyłam do rondla, zasypałam cukrem i pozostawiłam na jakieś 20 minut. Gotowałam 30 minut na minimalnym ogniu, stale mieszając, żeby nie przywarły. Dodałam sok z cytryny oraz jej skórkę, bo lubię, gdy dżem jest lekko kwaskowaty. Ale możecie z tego zrezygnować. Chwilę jeszcze pogotowałam razem. Gorący dżem włożyłam do wyparzonych wcześniej słoików, zamknęłam wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzowałam 10 minut.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch