Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Domowa pizza z orzechami

Czary Penelopy: Domowa pizza z orzechami

0

Była deszczowa sobota, więc, niestety, plany wyjazdu na wycieczkę za miasto legły w gruzach. Dzień upływał leniwie. Najpierw długie sobotnie śniadanie w łóżku (oczywiście z ulubionym na tę okazję daniem naszych córeczek –  jajkami po benedyktyńsku), rozmowy przy kawie, lektura. Na pytanie zadane dzieciom – na co mają ochotę na obiad, otrzymałam odpowiedź: Mamusiu zrób pizzę… Pomyślałam, że to całkiem dobry pomysł.

Popołudnie w klimacie włoskim zdecydowanie mogło wynagrodzić nieprzychylność aury. Na przystawkę podałam sałatę z roszponki z pomidorkami, a danie główne – czyli pizzę – zrobiłam następująco:

 Składniki dla 4 osób

 7 g suszonych drożdży

1 łyżeczka cukru

2 ząbki czosnku rozgniecione

350 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

250ml letniej wody

 Wierzch pizzy:

sos z pomidorów

130 g sera typu mozzarella

1 łyżka posiekanych ziół natka pietruszki, oregano, bazylia

250 g dowolnych grzybów

2 łyżki oliwy z oliwek

1-2 łyżki orzechów włoskich posiekanych

50g sera z niebieską pleśnią np. gorgonzola lub rokfor

oliwa do posmarowania wierzchu pizzy

sól

pieprz

natka pietruszki do przybrania

 Przygotowanie:

Drożdże z cukrem wsypać do naczynia z miarką, wlać 50 ml wody i zrobić wgłębienie, wlać w nie oliwę, drożdże i resztę wody. Zarobić ciasto. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać 4-5 minut, aż stanie się gładkie. Ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 30 minut, żeby wyrosło, podwajając swoją objętość. Wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść (2 minuty) i wygładzić dłońmi. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i rozwałkować. Nie powinno mieć więcej niż 6 mm grubości, ponieważ w pieczeniu znów rośnie.

 Pizzę pokryć sosem pomidorowym, brzeg pozostawić wolny. Na wierzchu rozmieścić ser i posypać ziołami. Grzyby umyć i pokroić w plastry. Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Podsmażyć grzyby przez 2-3 minuty, potrząsając patelnią. Wyłożyć na pizzę razem z orzechami włoskimi. Ser pokruszyć i posypać pizzę. Pokropić oliwą, poprószyć solą, pieprzem.

Pizzę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 18-20 minut. Piec aż brzegi się zrumienią i ciasto będzie chrupiące. Dekorować natką pietruszki i podawać.

Taką pizzę z orzechami jedliśmy w Kortonie w Toskanii przed kilku laty. Do dziś pamiętam jej smak… Przepis na tę pizzę z orzechami znalazłam w książce kulinarnej „ Kuchnia Włoska”, z której korzystam niemal każdego dnia.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

 

 

 

 

 

 

 

 

Poprzedni artykułCo nowego? Lady
Następny artykułLudzie z pasją: Maciej Eszwowicz