Biegiem na listopadowy Targ Ziemi 124!

Biegiem na listopadowy Targ Ziemi 124!

0
PODZIEL SIĘ

To będzie przedostatni w tym sezonie i jednocześnie najbardziej obfity Targ Ziemi 124. W Kraskowie pojawi się 48 wystawców z lokalnymi i zdrowymi produktami. Dodatkową atrakcją będzie bieg organizowany przez Klub Biegacza w Sobótce. Wszystkie te atrakcje już w najbliższą niedzielę, 5 listopada! Targ Ziemi organizuje Kooperatywa124 przy wsparciu Gminnego Ośrodka Kultury w Marcinowicach.

– W listopadzie startujemy, i to dosłownie, z nową inicjatywą. Nawiązaliśmy wspaniały kontakt z Klubem Biegacza w Sobótce, dzięki któremu w dniu naszego wydarzenia ruszy bieg „Biegiem na Targ Ziemi 124” – mówi jedna z inicjatorek imprezy Joanna Maślukiewicz. – Wszyscy wiemy, że biegacze to miłośnicy zdrowych i najlepszych produktów, dlatego właśnie na zawodników, którzy ukończą bieg na trasie Sobótka-Krasków czeka regeneracyjny posiłek, w skład którego wejdą najsmaczniejsze i najlepsze lokalne specjały: micha zupy dyniowej z dymnego kotła od Kooperatywy 124, sok malinowy na gorąco od Maliny spod Ślęży, jabłka od Sadów Ślężańskich, gorący lub chłodny napitek dla pełnoletnich od Browaru Rebelia.

Wystawcy listopadowej edycji Targu Ziemi rozmieszczeni będą w urokliwych stajniach gospodarstwa Bzowa Ostoja oraz sali koncertowej znajdującej się tuż przy parkingu. Na odwiedzających czekają:

– „Biegiem na Targ Ziemi124” – bieg na trasie Sobótka-Krasków z eko medalami dla najlepszych oraz regeneracyjnym posiłkiem dla uczestników. Start biegu: Sobótka, Rynek, godz. 12.00; trasa: Sobótka-Chwałków-Strzelce-Szczepanów-Gola-Krasków – 15 km

– Kooperatywa124 – muszkatołowa zupa ziemniaczana z dymną ciecierzycą z kotła
– Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb przeżytni na zakwasie, gryczan, wodnik szuwarek 2000, chleb kozi i ekologiczne sery kozie: Cannabis, Kozi Rozkminek, Kozi Śmierdziel, Kozi Fetor, Kozia Rada, Kozi czyścioch
– Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie – chleb orkiszowy na zakwasie -laureat II miejsca w konkursie na Festiwalu Mąki w Młynie Siedlimowice, sery krowie z ekologicznego mleka: Fetamina, młode krótkodojrzewające czyste i ziołowe, kremowy jogurt naturalny, krowa w pomidorach
– Hanna Graczyk – Stajnia Siedlisko Wiolinka z Kątek- spotkanie dla miłośników koni, „Dzika dusza konika polskiego” – film i spotkanie z trenerką i „tłumaczką języka końskiego”, pokaz join-upu na padoku obok pałacu
– Tre Monti – Restauracja włoska Świdnica- pstrągi spod Barda z wędzarni Tre Monti
– Łukasz Żółkiewski ze Śmiałowic z ważącą 170 kg dynią – laureat pierwszego miejsca podczas Święta Dyni w Wierzbnej
– Gospodarstwo Rolne Kiszonki Michał Sznajder z Doliny Baryczy – kiszone warzywa z Doliny Baryczy: kiszona kapusta, kiszona kapusta czerwona, kiszone buraki, kiszone ogórki, kiszone kalafiory, kiszony czosnek, soki z kiszonych warzyw
– Sady Ślężańskie – jabłka odmian: Renata, Ligol, Szampion i Elise, ekologiczne gruszki, naturalne soki 100% ze świeżego tłoczenia, ocet jabłkowy
– Stowarzyszenie Ślężańskie – jaja, konopie i miód
– Manufaktura Miodownicza – projekt przy Fundacji Pałac Struga, odtwarzający smaki dawnego Ślaska, historyczne pierniki śląskie, placki ziemniaczane SIKORKI z sosem śląskim
– Ślężańskie Miody – Daniel Borak – miód i produkty pszczele
– Zofia Górak z Kraskowa- Coffee &cake, kawa Rebelia z mlekiem kozim i krowim bio z gospodarstw, bochen pszenno-żytni
– Malina spod Ślęży – soki malinowe
– Jola z Gołaszyc – pierogi: kapusta i grzybki, dynia i ser, kozioruskie, soczewica
– Dana z Goli – twaróg, krowoscypki, bundz, gzik, masło, kwaśne mleko, słodkie mleko, rikotta od krowy Betiny
– Owcze delicje – nabiał owczy wytwarzany z 100% z mleka owczego, ser dojrzewający typu gouda, ser świeży naturalny z ziołami lub z pieprzem, ser wędzony, ser krótkodojrzewający, ser twarogowo-podpuszczkowy naturalny lub z ziołami, twaróg, jogurt, jogurt pitny
– Młyn Siedlimowice – mąka z duszą
– Pasieka pod Ślężą – Krzysztof Staryszak z Marcinowic – miód pszczeli naturalny
– Sady pod Ślężą – skarby w słoiku Marietty
– Bylinné sirupy – Syropy ziołowe – syropy z kwiatów, owoców i liści ziół prosto z Czech
– Darvit – naturalne wędliny
– Browar Rebelia – piwo regionalne, grzane piwo
– Winnica Świdnicka- winno grzane
– Ekolomia – ekologiczne warzywa
– SzefIrek – kurkumik
– Estera Grabarczyk -rękodzieło – słowiański len, autorska biżuteria
– Gospodarstwo pod dębami – kiełbasa z barana
– Kuchnia Rycerska – produkty na bazie starodawnych receptur
– Wańczykówka – serowarnia z Krzeszowa, sery dojrzewające wszelakie
– Grzyby leśne od Lucyny Gilewskiej
– Lawendowy Zakątek – świeże i suszone bukiety oraz wszystko, co tylko można stworzyć z tej cudownej rośliny
– Willow. Kosmetyki organiczne – kosmetyki naturalne
– Piwnica Jarosławna – naturalne wędliny
– Przetwory domowe z Pożarzyska – musztardy
– Trawiaste – wegetariańskie i wegańskie produkty do stosowania zamiast kosmetyków syntetyków
– Elmirka’s Corner – szydełkomania z Gruszowa
– Z Natury Lepsze- Mydlarnia – naturalne kosmetyki: mydła, peelingi, musy, kule, serum olejkowe, sól do kąpieli
– Lilla Mai – kosmetyki z naturalnych składników
– Ryszard Walczak – Woda Życia Krasków
– Filc Mama – rękodzieło, zabawki i ozdoby
– KaZy – torebki
– Ela Malinowska – pierniczki ozdobnie lukrowane (pierniczki ze Szlaku Cystersów), miody, przetwory domowe (kasztany jadalne pasteryzowane, płatki róży,chleb kasztanowy)
– Berydecor – modne i wygodnie sukienki, bluzy, spodnie
– Art Dreams Agnieszka Pałajska – pudełka drewniane ozdobione techniką decoupage, kartki okolicznościowe
– Jadwiga Michałowska – dekoracje z suszu, wianki, rękodzieło
– Pasieka szarlotta gospodarstwo pszczelarskie – miody i świece z wosku pszczelego
– DEKOracje – dekoracje i artykuły ręcznie tworzone
– Biżuteria z szydełka – ozdoby Beaty Ignasiak

Ostatni w tym sezonie grudniowy Targ Ziemi 124 odbędzie się 3 grudnia w godzinach 12.00 – 16.00. Organizatorzy zapowiadają wyjątkowe zakończenie sezonu i wiosenny powrót w maju 2018.

/informacja organizatora/